Ηταν η «μικρή Κερατέα» του Ευβοϊκού πριν από δύο χρόνια. Τον Ιούλιο του 2009 κάτοικοι και ΜΑΤ συγκρούστηκαν σκληρά με αντικείμενο την κατασκευή ΧΥΤΥ. Οι ελάχιστοι- σε σχέση με τους «ομοιοπαθούντες» των Μεσογείων- κάτοικοι του Γραμματικού δεν μπόρεσαν να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτή την εποχή τα έργα κατασκευής βρίσκονται σε εξέλιξη. Πλέον οι περίπου 2.000 κάτοικοι προσπαθούν διά της νομικής οδού, μέσω Συμβουλίου της Επικρατείας και ασφαλιστικών μέτρων, να αναστρέψουν το μέλλον της πανέμορφης- αλλά και μισοκαμένης πια- περιοχής τους. Στενοί δρόμοι οδηγούν στον ΧΥΤΥ. Πού και πού περιπολικά κάνουν την εμφάνισή τους. «Θα προτιμούσαμε να τους βλέπαμε στο χωριό.Οι ληστείες στα σπίτια έχουν αυξηθεί» σχολιάζει με παράπονο ένας κάτοικος. Στον χώρο του ΧΥΤΥ η πλαστική μεμβράνη έχει μερικώς τοποθετηθεί και τα γκρέιντερ εκτελούν χωματουργικές εργασίες. «Πρόσφατα η κυβέρνηση έκανε λόγο για “έτοιμο κύτταρo”, κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει» τονίζει ο κ. Μανώλης Λιονάκης, κάτοικος Γραμματικού και ένας από τους ανθρώπους που επιμελούνται την ιστοσελίδα oxixyta.blogspot.com.
Η συζήτηση γίνεται με φόντο τον Ευβοϊκό. «Ο ΧΥΤΥ απέχει 800 μέτρα από την παραλία. Το περασμένο καλοκαίρι, έπειτα από βροχόπτωση, η θάλασσα γέμισε λάσπη, προερχόμενη από τον χώρο κατασκευής των έργων» λέει ο δημοτικός σύμβουλος κ. Νίκος Χρυσίνας, που εκπροσωπεί την πρώην κοινότητα Γραμματικού στον καλλικρατικό Δήμο Μαραθώνα. «Γι΄ αυτό τον λόγο απευθυνθήκαμε στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, η οποία διαπίστωσε την ύπαρξη δύο ρεμάτων που διέρχονται μέσα από τον χώρο του ΧΥΤΥ και τα οποία καταλήγουν στη θάλασσα» επισημαίνει. «Οταν η χωματερή λειτουργήσει, αυτά τα λασπόνερα θα είναι βρόχινο νερόπου θα έχει περάσει μέσα από τη μάζα των σκουπιδιών και θα είναι γεμάτο τοξικές ουσίες».
Αρκετοί κάτοικοι του Γραμματικού δίνουν κατά καιρούς το «παρών» στο μπλόκο της λεωφόρου Λαυρίου.«Είμαι ολόψυχα μαζί τους.Τα προηγούμενα χρόνια η Κερατέα μάς υποστήριξε και τώρα εμείς υποστηρίζουμε αυτή.Εμαθαν από τον δικό μας αγώνα και δεν έκαναν τα δικά μας λάθη» λέει ο κ.Κώστας Μπούσουλας, ο αδερφός του οποίου τραυματίστηκε σοβαρά στις συγκρούσεις με τα ΜΑΤ το καλοκαίρι του 2009.Οι κάτοικοι του Γραμματικού δεν δέχονται ότι υπολείπονται σε μαχητικότητα εκείνων της Κερατέας.«Απλώς εμείς δώσαμε τη μάχη μόνοι μας,σαν ένα μικρό χωριό 2.000 κατοίκων που είμαστε»λέει ο κ.Γιώργος Κάκαρης. Κάποιοι μιλούν με παράπονο για τους γείτονες και πλέον συνδημότες.«Το μεγαλύτερο πρόβλημα του αγώνα μας ήταν ότι δεν καταφέραμε να κινητοποιήσουμε τις μεγαλύτερες γειτονικές περιοχές,όπως τον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη» λέει ο κ. Μπερτόλης. «Ισως κινητοποιηθούν τώρα,όταν αρχίσουν να διασχίζουν καθημερινά εκατοντάδες σκουπιδιάρικα τη λεωφόρο Μαραθώνος,μαζί με τα ζουμιά τους.Ομωςτότεθα είναι πολύ αργά».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ