Παντελέο ντε Πίντο
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Γευστικές «φούγκες» όπως στην Ιταλία

«Αισθάνομαι κι εγώ καλλιτέχνης» λέει ο κ. Παντελέο ντε Πίντο τη στιγμή που φωτογραφίζεται δίπλα στα πορτρέτα συνθετών κλασικής μουσικής που υποδέχονται τον επισκέπτη του εστιατορίου Fuga του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με άπλετη θέα σε ένα ζωντανό κομμάτι της πόλης. «Η δουλειά μου δεν μπορεί να συγκριθεί με τη δουλειά ενός δημοσίου υπαλλήλου που πηγαίνει με το αυτοκινητάκι του στη δουλειά,χτυπάει κάρτα και επιστρέφει» εξηγεί. «Προσπαθώ να προσφέρω ένα γευστικό “περιβάλλον” υψηλής αισθητικής αντίστοιχο με όσα είδε και άκουσε στο Μέγαρο ο θεατής μιας παράστασης και έρχεται να ολοκληρώσει τις εμπειρίες του στο εστιατόριο». Με τι είδους προϊόντα μαγειρεύει… την τέχνη του; «Απλά και καλής ποιότητας.Με βάση την ιταλική και τη μεσογειακή κουζίνα μεταμορφώνω αυτά τα προϊόντα σε πιάτα εξαιρετικά,πλην όμως λιτά.Η απλότητα είναι το ζητούμενο».

Σύμφωνα με τον ιταλό σεφ, στο Fuga μπορεί κανείς να απολαύσει ιταλικές συνταγές σε ξεχωριστές… εκτελέσεις. «Η πρόκληση είναι να αγαπήσουν ένα απλό πιάτο.Γιατί είναι πιο εύκολο να κάνεις κάτι “δήθεν” και να εντυπωσιάσεις» λέει ο κ. Ντε Πίντο, ο οποίος παινεύεται «για το καλύτερο ρυζότο της Αθήνας».

Το εστιατόριο, υπό την επίβλεψη της «ψυχής» της «Σπονδής» και δυνατού γνώστη του γαστριμαργικού χάρτη της Αθήνας κ. Απόστολου Τραστέλη, λειτουργεί καθημερινά, αυτονομημένο από το Μέγαρο Μουσικής- κάτι το οποίο υποδηλώνει και η ξεχωριστή είσοδος, από την οδό Κόκκαλη, στον υπέροχο κήπο του Μεγάρου. Μπορεί λοιπόν κάποιος να απολαύσει το μεσημεριανό ή το βραδινό του από τη 1 το μεσημέρι ως αργά (οι τελευταίες παραγγελίες δίνονται τα μεσάνυχτα). Το δείπνο τιμάται κατά μέσον όρο 55 ευρώ το άτομο με κρασί και το γεύμα 25-30 ευρώ, επίσης με κρασί.

www.fugarestaurant.com

Διεύθυνση: Βασ.Σοφίας και Π.Κόκκαλη

Ντομινίκ Περό
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
Σβελτάδα και ποιότητα

Ο κ. Ντομινίκ Περό, ο οποίος από το 2004 διευθύνει την κουζίνα του Κυκλαδικού Μουσείου, δεν το σκέφτεται πολύ: «Το πιο δημοφιλές πιάτο μας είναι το ρυζότο. Είναιτο σήμα κατατεθέν του καφέ-εστιατορίου του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης».

Δίπλα στο σιντριβάνι με το ψηφιδωτό της Ζιζής Μακρή, εμπνευσμένο από- τι άλλο;- κυκλαδικά μοτίβα, επισκέπτες του μουσείου, Ελληνες και ξένοι, grande dames του Κολωνακίου και πολλοί φοιτητές, έχουν γευθεί τις προτάσεις του γάλλου σεφ, οι οποίες φλερτάρουν με την ελληνική και τη γαλλική κουζίνα. Ποια είναι η «φιλοσοφία» του καφέ-εστιατορίου; «Απλό,γρήγορο και καλό φαγητό» απαντά ο κ. Περό, ο οποίος συστήνει κοκκινιστό, ιμάμ, γιουβαρλάκια, σουτζουκάκια και άλλα παραδοσιακά πιάτα, με τιμές από 12 ως 15 ευρώ. «Ευλογία για εμάς είναι ο καλός καιρός και… κατάρα οι πορείες και οι ταραχές του κέντρου. Ξέρετε πόσες φορές έχουμε πληγεί από την κατά τα άλλα προνομιακή τοποθεσία μας;» λέει ο ίδιος για τον χώρο που, καθώς βρίσκεται σε απόσταση βολής από το κέντρο, προσφέρεται για ένα ελαφρό μεσημεριανό φαγητό και γρήγορη επιστροφή στη δουλειά ή σε οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση.

Το καφέ-εστιατόριο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης είναι ανοιχτό από τις 09.00 ως τις 17.00. Κάθε Πέμπτη λειτουργεί ως τις 8 μ.μ., ενώ Τρίτη είναι κλειστό.

www.cycladic.gr

Διεύθυνση: Νεοφύτου Δούκα 4

Κυριάκος Καραντώνης
ΙΔΡΥΜΑ ΘΕΟΧΑΡΑΚΗ
Λίγα πιάτα, φιλικές τιμές

Στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του, το Caf Μerlin του Ιδρύματος Θεοχαράκη έχει κατακτήσει μια θέση στις προτιμήσεις των κατοίκων της πόλης. «Εδώ θα δείτε πολιτικούς, μια και βρισκόμαστε απέναντι από τη Βουλή,κυρίες του Κολωνακίου που έρχονται να ξαποστάσουν μετά τα ψώνια τους και πολλούς που απολαμβάνουν σε τακτική βάση business lunch» μας λέει ο υπεύθυνος του Caf Μerlin κ. Κυριάκος Καραντώνης.

Ο άνθρωπος πίσω από το μπαρ, ο οποίος μάλιστα έχει και το γενικό πρόσταγμα στην κουζίνα, το ξεκαθαρίζει: «Το εστιατόριο δεν προσφέρει μεγάλη ποικιλία γεύσεων.Διαθέτει πέντ΄-έξι πιάτα, τέσσερις-πέντε σαλάτες και ό,τι έχει σχέση με τον καφέ:αναψυκτικό,χυμό και ορισμένες γλυκές γεύσεις». Η λογική λειτουργίας του Μerlin είναι «συνοδευτική» των καλλιτεχνικών απολαύσεων του Ιδρύματος Θεοχαράκη και όχι κυρίαρχη, εξηγεί ο κ. Καραντώνης, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία τον τελευταίο χρόνο, μετά την αποχώρηση του Ρlatis.

Ο ίδιος επιβλέπει το προσωπικό (τρία άτομα) και δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος που κατάφερε να διατηρήσει φιλικές τιμές. «Εδώ μπορεί να απολαύσει κανείς πιάτα με τιμές από 9 ως 15 ευρώ, ενώ ο γαλλικός καφές κοστίζει 3,20 ευρώ και ο καπουτσίνο 3,80 ευρώ». Το Μerlin παραμένει ανοιχτό καθημερινά από τις 10.00 ως τις 18.00 και Παρασκευή ως τις 21.00. Τη συγκεκριμένη ημέρα προσφέρεται ένα ειδικό μενού με επιλογή από δύο πρώτα, δύο δεύτερα πιάτα και ένα γλυκό από 25 ευρώ το άτομο.

www.thf.gr

Διεύθυνση: Βασ.Σοφίας 9 και Μέρλιν 1

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
Εδώ η δουλειά είναι συλλογική

Το σκηνικό του εστιατορίου είναι αφαιρετικό. Τι μπορεί να συγκριθεί άλλωστε με την ανυπέρβλητη θέα του Ιερού Βράχου που στέλνει τον ίσκιο του από ψηλά; Γυαλί και δέρμα, γκρι και μαύρα χρώματα, ενώ στα τραπέζια δεσπόζουν βότανα της ελληνικής γης. Στο εστιατόριο του Μουσείου Ακρόπολης, το οποίο μπορεί να εξυπηρετήσει 300 άτομα (250 στον εσωτερικό χώρο του και άλλα 50 στον εξωτερικό- κάτω από ένα μεγάλο στέγαστρο που θυμίζει φτερό αεροπλάνου) θα γευθεί κανείς παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα και… νόστιμες τιμές.

«Το πιάτο ημέρας αυτό το Σαββατοκύριακο είναι παραδοσιακός μουσακάς αντί 10 ευρώ και ζυμαρικά με γαρίδες,ντομάτα και ούζοπου κοστίζουν 12 ευρώ» μας λένε τα παιδιά από την ομάδα του εστιατορίου, η οποία αριθμεί 40 άτομα- όλοι απόφοιτοι σχολών τουριστικών επαγγελμάτων. «Εδώ δεν έχουμε σταρ σεφ» τονίζουν, «η δουλειά είναι συλλογική». Τι χαρακτηρίζει το μενού του εστιατορίου που βρίσκεται στον δεύτερο όροφο του μουσείου; «Οι ελληνικές γεύσεις και οι χαμηλές τιμές» απαντούν, σημειώνοντας ότι πολλές οικογένειες ολοκληρώνουν τη βόλτα τους στο μουσείο την Κυριακή με ένα οικονομικό γεύμα, όπως αυτό που προσφέρει το εστιατόριο. Η ομάδα είναι πολύ περήφανη για το πιάτο ημέρας που προτείνει, για την αποδοχή που βρίσκει αυτό, καθώς και για το γεγονός ότι κάθε μήνα οι κατάλογοι του εστιατορίου ανανεώνονται, έτσι ώστε να αντιπροσωπεύονται όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές και παραγωγοί. Το εστιατόριο λειτουργεί τις ώρες του μουσείου, δηλαδή καθημερινά από τις 08.00 ως τις 20.00 και Παρασκευή ως τα μεσάνυχτα. Κρατήσεις γίνονται μόνο για τις Παρασκευές στο τηλ. 210 9000.915.

www.theacropolismuseum.gr

Διεύθυνση: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15

Τάκης Χριστοφιλέας
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ
Ντολμάδες κασιώτικοι… και μυστικοί

«Οσοι θέλουν να κάνουν ένα ευχάριστο διάλειμμα σε έναν πολιτισμένο χώρο»... Αυτό είναι, κατά τον κ. Τάκη Χριστοφιλέα, το κοινό του εστιατορίου στο κτίριο της οδού Κουμπάρη. Δεν περιορίζεται δηλαδή στους επισκέπτες του Μουσείου Μπενάκη. Περιλαμβάνει επίσης εργαζομένους σε γραφεία και πρεσβείες, πολιτικούς από όλα τα κόμματα, κυρίες των βορείων προαστίων που θέλουν να αναπνεύσουν λίγη από την ιστορία του κέντρου κ.ά.

Η αριστοκρατική βεράντα του Μπενάκη με θέα στον Εθνικό Κήπο προσφέρεται για θερινές συναντήσεις. Τον χειμώνα το εστιατόριο λειτουργεί στον εσωτερικό χώρο, ενώ μια προέκτασή του κλεισμένη με τζαμαρία ανοιγοκλείνει ανάλογα με τον καιρό. Εκεί μπορεί να απολαύσει κανείς εσπρέσο με 3 ευρώ, ελληνικό με 2,90 ευρώ, καθώς επίσης παραδοσιακά πιάτα, κις λορέν, δέκα είδη σαλάτας και εν γένει μια κουζίνα με ελληνικές και μεσογειακές αναφορές, «αλλά και πινελιές από άλλες κουζίνες», προσθέτει ο κ. Χριστοφιλέας. «Δουλεύουμε με πιάτα ημέρας τα οποία αλλάζουν κάθε εβδομάδα» συμπληρώνει.

Οσο για τις τιμές… «θα έλεγα ότι είναι ικανοποιητικές» . Οσοι νηστεύουν μπορεί να βρουν χταπόδι με μακαρονάκι αντί 13,5 ευρώ και ρίζες από σέλινο α λα πολίτα αντί 12 ευρώ. Για τα περίφημα κασιώτικα ντολμαδάκια, πάλι, μην ψάξετε τη συνταγή. «Τα μαγειρεύει μια κυρία από την Κάσο και δεν μας αποκαλύπτει τίποτε» λέει ο υπεύθυνος του εστιατορίου για το μεγάλο «χιτ» της οδού Κουμπάρη. Το εστιατόριο είναι ανοιχτό Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Σάββατο από 09.00 ως 17.00, κάθε Πέμπτη ως τα μεσάνυχτα και την Κυριακή από τις 10.00 ως τις 16.00.

www.benaki.gr

Διεύθυνση: Κουμπάρη 1
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ