Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου η κυρία Λούκα Κατσέλη δεν ήταν ιδιαίτερα ενθουσιασμένη. Η σοσιαλιστική σφραγίδα πάνω στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο ήταν ιδιαίτερα ισχνή και η υπουργός Απασχόλησης μερίμνησε ώστε να την τονίσει επαναφέροντας τη θέση της περί «κόκκινων γραμμών» στην αξιοποίηση ή πώληση της δημόσιας περιουσίας. Φρόντισε όμως να είναι κάπως περισσότερο προσεκτική από τον κ. Χρ. Παπουτσή, ο οποίος σήκωσε τη σημαία της αντίθεσης στις αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε ότι στην Αγγλία της Μάργκαρετ Θάτσερ ανάλογες κινήσεις, όπως η ιδιωτικοποίηση των νερών και της ηλεκτρικής ενέργειας, έριξαν κυβερνήσεις, για να εισπράξει την αντίδραση του κ. Γ. Παπανδρέου. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι αυτό είναι λάθος και πράγματι είναι αφού η κυβέρνηση των Συντηρητικών δεν έπεσε, απλώς η Θάτσερ δέχθηκε έντονη εσωκομματική αμφισβήτηση από τον Μάϊκλ Χέσελταϊν τον Νοέμβριο του 1990 εξαιτίας της σκληρής στάσης της στην επιβολή δημοτικού (κεφαλικού) φόρου (poll tax). Τότε η Σιδηρά Κυρία ζήτησε η ίδια ψήφο εμπιστοσύνης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός της και απαίτησε ενισχυμένη πλειοψηφία 2/3 διαφορετικά απείλησε με παραίτηση.
Στην ψηφοφορία δεν συγκέντρωσε τα 2/3 των βουλευτών για μόνο δύο ψήφους με αποτέλεσμα να παραιτηθεί και να υποστηρίξει ως διάδοχό της τον Τζον Μέϊτζορ, ο οποίος κέρδισε την αναμέτρηση. Στη συνέχεια κέρδισε τις εκλογές του 1992 και κυβέρνησε την Μεγάλη Βρετανία ως το 1997, όταν έχασε από τον Τόνι Μπλερ. Ασφαλώς, δεν μπορεί να πιστέψει κανείς ότι ο κ. Παπουτσής θα ήθελε ποτέ να ακολουθήσει το παράδειγμα ούτε του Χέσελταϊν, ούτε του Μέϊτζορ. Τουλάχιστον όχι μέχρι να επιβληθεί «κεφαλικός φόρος».
**
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πάντως είναι ο δεύτερος υπουργός μετά την κυρία Άννα Διαμαντοπούλου που ακολουθεί το παράδειγμα του κ. Θ. Πάγκαλου και ανοίγει μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παπουτσής εμφανίστηκε εξοργισμένος στη Βουλή με την επίθεση «αγανακτισμένων πολιτών» (οι οποίοι σύμφωνα με κυβερνητικούς ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ) στον κ. Αν. Λοβέρδο. Ήταν μάλιστα ιδιαίτερα σκληρός και εξομοίωσε τη δράση φερόμενων ως οργανωμένων οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ με τη δράση παρακρατικών στοιχείων την περίοδο πριν από τη δικτατορία, οι οποίοι παρίσταναν τους «αγανακτισμένους πολίτες» και επιτίθονταν σε δημοκράτες πολιτικούς.
**
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ: Ανεβαίνει στο βήμα ο βουλευτής Κοζάνης κ. Πάρης Κουκουλόπουλος και ετοιμάζεται να προτείνει ένα κατά τη γνώμη του λυτρωτικό σύνθημα για το ΠαΣοΚ: «Θέλω να πω ένα σύνθημα που πρέπει να ισχύσει», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος. «Να επανασυνδεθούμε με τη γη». Και επειδή στο ΠαΣοΚ είναι πρακτικώς αδύνατον να συμφωνήσουν όλοι ακόμα και στα πλέον απλά, αμέσως κουνήθηκε ενοχλημένος από τη θέση του ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Κ. Γείτονας. «Μα τι λες Πάρη;», είπε νευρικά. «Επανασύνδεση με τη γη μπορεί να είναι και η ταφή». Κάπως έτσι στο ΠαΣοΚ μετατράπηκε σε υπαρξιακό ζήτημα ακόμα και η συζήτηση για μια νέα εποχή στην αγροτική οικονομία.
**
Πολλοί ήθελαν να μιλήσουν κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠαΣοΚ. Λίγοι όμως ήθελαν να τους ακούσουν. Το αποτέλεσμα ήταν ότι μέχρι να έλθει η ώρα της δευτερολογίας του Πρωθυπουργού, στην αίθουσα βρίσκονταν μόνον 38 άτομα. Τα μοναδικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου ήταν ο κ. Δ. Ρέππας και ο κ. Σωκ. Ξυνίδης. Προφανώς όλοι οι υπόλοιποι είχαν πολλή δουλειά για τη διάσωση της πατρίδας.
**
«Η αξιοπιστία μας δεν αποκαταστάθηκε επειδή κάνω ταξίδια, αλλά επειδή κάνει θυσίες ο λαός», είπε ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του. «Ναι πρόεδρε, αλλά πρέπει να πούμε και ποιος έφταιξε», πετάχτηκε και τον διέκοψε ο κ. Απ. Κακλαμάνης, μια που η συνεδρίαση έμοιαζε με συζήτηση δωματίου. «Πράγματι, έχει ευθύνες ο προηγούμενος Πρωθυπουργός, ο οποίος έκανε και μικρότερες διαδρομές…», απάντησε με νόημα ο Πρωθυπουργός αποδεικνύοντας ότι ακόμα και όταν τον εγκαταλείπουν 100 βουλευτές (και σχεδόν όλοι οι υπουργοί) δεν επιτρέπει στον εαυτό του να τον εγκαταλείπει το γνωστό, ελαφρώς αυτοσαρκαστικό, χιούμορ του.