Σε υπόθεση… γειτόνων εξελίσσεται το εφετινό Γιουρόπα Λιγκ, καθώς την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης πήραν τέσσερις ομάδες από την ιβηρική χερσόνησο. Πόρτο-Βιγιαρεάλ (28/4 και 5/5) και Μπενφίκα-Μπράγκα (28/4 και 5/5) είναι τα ζευγάρια της τετράδας, καθώς στις ρεβάνς της προημιτελικής φάσης η Πόρτο νίκησε εκτός έδρας την Σπαρτάκ Μόσχας 5-2 (5-1 α’ ματς) και η Βιγιαρεάλ την Τβέντε 3-1 (5-1), η Μπενφίκα αναδείχθηκε ισόπαλη (2-2) στην Ολλανδία με την Αϊντχόφεν (4-1 α’ ματς) και η Μπράγκα πήρε πολύτιμη εντός έδρας ισοπαλία (0-0) με την Ντιναμό Κιέβου και προκρίθηκε χάρις στο 1-1 του πρώτου αγώνα στο Κίεβο.

Αϊντχόφεν – Μπενφίκα 2-2 (17′ Τζούτζακ, 25′ Λενς – 45’+3 Λουιζάο, 63′ πέν Οσκαρ Καρντόζο)
Α ματς: 1-4

Το ευρύ σκορ του πρώτου αγώνα προσέφερε άνεση στην Μπενφίκα και παρά τις προσπάθειες της Αϊντχόφεν, τα δεδομένα δεν άλλαξαν.

Αν και η Αϊντχόφεν το πάλεψε, δεν κατάφερε να νικήσει την Μπενφίκα και η ισοπαλία 2-2 έστειλε τους Πορτογάλους στην τετράδα.

Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά στο ματς και το 17′ ο Τζούτζακ άνοιξε το σκορ. Αρκετά γρήγορα, οκτώ λεπτά αργότερα, ο Λενς έκανε το 2-0, αναπτερώνοντας τις ελπίδες των Ολλανδών.

Τα όνειρα των γηπεδούχων κατέρρευσαν στην εκπνοή του πρώτου ημιχρόνου, όταν ο Λουιζάο μείωσε σε 2-1 και ουσιαστικά «σφράγισε» την πρόκριση της Μπενφίκα.

Στο 63′ ο διαιτητής υπέδειξε πέναλτι σε ανατροπή του Πεϊσότο από τον Μαρτσέλο και ο Καρντόζο ευστόχησε από την άσπρη βούλα διαμορφώνοντας το τελικό σκορ.

Τβέντε – Βιγιαρεάλ 1-3 (32′ Μπαϊράμι – 60′ πέν. Ρόσι, 84′ πέν. Μάρκο Ρούμπεν, 90′ Κάνι)
Α’ ματς: 1-5

Η «πεντάρα» με την οποία είχε φιλοδωρήσει η Βιγιαρεάλ την Τβέντε στο πρώτο ματς, δεν άφηνε περιθώρια για σασπένς στον επαναληπτικό προημιτελικό της Ολλανδίας.

Η ασφάλεια του 5-1 έδωσε το δικαίωμα στους Ισπανούς να μπουν χαλαροί στο ματς, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι Ολλανδοί για να ανοίξουν το σκορ στο 32′ με τον Μπαϊράμι.

Η πλάστιγγα έγειρε οριστικά υπέρ της Βιγιαρεάλ στο 58′ όταν ο Τιεντάλι ανέτρεψε τον Μουμπάρακ και τιμωρήθηκε με κόκκινη κάρτα. Ο Ρόσι δεν έχασε την ευκαιρία, ισοφάρισε σε 1-1 και ουσιαστικά έστειλε το «κίτρινο υποβρύχιο» στα ημιτελικά.

Οι φιλοξενούμενοι δεν πάτησαν φρένο και εκμεταλλευόμενοι το αριθμητικό τους πλεονέκτημα, πέτυχαν άλλα δύο γκολ (ο Ρούμπεν στο 84′ με πέναλτι και ο Κάνι στο 90′) και διαμόρφωσαν το τελικό 3-1.

Μπράγκα-Ντιναμό Κιέβου 0-0
Α’ ματς: 1-1

Η «λευκή» ισοπαλία στην Πορτογαλία ωφέλησε την Μπράγκα, η οποία πήρε την πρόκριση στην τετράδα χάρη στο 1-1 του πρώτου ματς στο Κίεβο.

Μάλιστα, οι Πορτογάλοι έφτασαν στην πρόκριση μολονότι αγωνίζονταν από το 29′ με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Πάουλο Σέζαρ για σκληρό μαρκάρισμα στον Γιαρμολένκο. Λιγο πριν το φινάλε (87′) με δέκα παίκτες έμεινε και η Ντιναμό λόγω αποβολής του Ποπόφ χάνοντας κάθε ελπίδα για νίκη-πρόκριση. Ως εκ τούτου, η Μπράγκα προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Σπαρτάκ Μόσχας -Πόρτο 2-5 (52′ Τζιούμπα, 72′ Αρι – 28′ Χουλκ, 45′ Ροντρίγκες, 47′ Γκουαρίν, 54′ Φαλκάο, 89′ Μίκαελ)
Α’ αγ.: 1-5

Μετά την επιβλητική νίκη (5-1) στο «Ντραγκάο», η Πόρτο διέλυσε την Σπαρτάκ (5-2) και στην Μόσχα. Οι Δράκοι χωρίς να φορτσάρουν πέτυχαν ξανά πέντε γκολ και κατέκτησαν μια σπουδαία και δίκαιη πρόκριση.

Η ξεκούραστη βραδιά για τους παίκτες του Βίλας Μπόας φάνηκε από το πρώτο ημίχρονο, όταν ο Χουλκ στο 28’ και ο Κριστιάν Ροντρίγκεζ στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων «καθάρισαν» την υπόθεση νίκη.

Οι πρωταθλητές Πορτογαλίας δεν χαλάρωσαν ούτε στην επανάληψη και σκόραραν δύο φορές με τους Γκουαρίν (47′) και Φαλκάο (54′), ενώ στο 52′ είχε μειώσει προσωρινά σε 3-1 ο Ντζούμπα. Το… βασανιστήριο ολοκληρώθηκε για τους Ρώσους με γκολ του Αρι στο 72′ και του Ρούμπεν Μίκαελ στο 89′.