Αιχμές και προτάσεις από Βενιζέλο

Συνολική τοποθέτηση για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα, έκανε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Συνολική τοποθέτηση για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να αναληφθούν άμεσα, έκανε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Ευ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Μεσοπρόθεσμος Δημοσιονομικός Προγραμματισμός πρέπει να ενταχθεί σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών πρωτοβουλιών που «σπάζουν τον φαύλο κύκλο και επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να ασκήσει αποτελεσματικά την πολιτική διεύθυνση της χώρας, ζητώντας την καθολική συσπείρωση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων».

Ιδιαίτερες επισημάνσεις έγιναν από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας στην ανάγκη αποσυμφόρησης της συσσωρευμένης κοινωνικής έντασης. «Η κοινωνική συνοχή έχει διαρραγεί και υπάρχει διάχυτη ένταση και υποβόσκουσα βία». Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε τη διαμόρφωση ενός δικτύου «εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης», με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Να κατανοήσουμε την αλήθεια πριν την πούμε»

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «προφανώς πρέπει να πούμε όλη την αλήθεια και με λεπτομέρειες στον λαό» και τόνισε ότι «πριν την πούμε, όμως, πρέπει όλοι μας στην χώρα να την κατανοήσουμε την αλήθεια αυτή. Γιατί πρέπει να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά, αποφασιστικά και γρήγορα ένα σχέδιο που είναι αληθινό, δηλαδή που παράγει αποτελέσματα και σέβεται και προστατεύει τις θυσίες των πολιτών».
Είπε επίσης ότι αφετηρία για την πορεία στη συνέχεια πρέπει να είναι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2010, δηλαδή το τελικό ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος και την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2011, κυρίως την πορεία των δημοσίων εσόδων «που εμφανίζουν υστερήσεις», όπως επισήμανε.

Γιατί υπάρχουν αποκλίσεις

«Η πειστική εξήγηση και η κατανόηση των λόγων που οδήγησαν σε αυτού του είδους τις αποκλίσεις μας επιτρέπουν να τεκμηριώσουμε πολύ καλύτερα τον μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχεδιασμό μέχρι το 2015 και να δούμε από τώρα ποιες είναι οι συμπληρωματικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν και για το 2011, γιατί η ανακοίνωση του πακέτου του 2012-2015 προϋποθέτει ότι έχουν λυθεί και τα προβλήματα του 2011», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, ασκώντας έτσι εμμέσως και κριτική στο υπουργείο Οικονομικών.

Ζήτησε δύο ακόμη συνεδριάσεις

Ο υπουργός Αμυνας πρότεινε να ακολουθήσουν δύο συνεδριάσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα και αμέσως μ,ετά το Πάσχα στις οποίες θα πρέπει να συζητηθεί η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και να εξεταστούν συγκεκριμένες παράμετροι. «Θα πρέπει να προσανατολίσουμε σωστά τις πολιτικές μας, αρχής γενομένης από την φορολογική πολιτική», τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk