Στο 2,7% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 29 μηνών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός των 17 χωρών της ευρωζώνης το Μάρτιο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκυή η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία (Eurostat)

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat o πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2,7% τον περασμένο μήνα (από 2,4% το Φεβρουάριο) ενισχύοντας τις εκτιμήσεις που θέλουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξάνει εκ νέου τα επιτόκια το προσεχές διάστημα.

Εντυπωσιακή είναι η μηνιαία αύξηση του τιμάριθμου. Οι τιμές προϊόντων και υπηρεσιών ανατιμήθηκαν κατά 1,3% σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2009.

Όμως εκτός από τα δυσάρεστα νέα από το «μέτωπο» του πληθωρισμού η Eurostat επεφύλασσε και καλά νέα για τις χώρες της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τα στοιχεία για τις εμπορευματικές συναλλαγές του Φεβρουαρίου, περιορίστηκε σημαντικά το εμπορικό ισοζύγιο λόγω της αύξησης των εξαγωγών.

Το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ από τα 15,6 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο. Ο όγκος των εξαγωγών της ευρωζώνης αυξήθηκε από τα 124 δισ. (τον Ιανουάριο) στα 135 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο καταγράφοντας άνοδο 1,6%. Μικρότερη άνοδο σημείωσαν οι ευρωπαϊκές εισαγωγές κατά 1%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η οριακή βελτίωση των εμπορικών συναλλαγών της ευρωζώνης θα απορροφηθεί σε περίπτωση νέας αύξησης των επιτοκίων από τον Ζαν Κλοντ Τρισέ που θα προκαλέσει με τη σειρά της ανατίμηση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk