Κανονικά πραγματοποιείται η κρουαζιέρα του πλοίου Cristal της εταιρίας Louis Cruise Lines, το οποίο αναχώρησε από τον Πειραιά στις 5 μ.μ., με 1.000 επιβάτες στην πλειοψηφία τους Αμερικανούς.

Τη Δευτέρα αναμένεται να βρεθεί συμβιβαστική λύση, για την ελευθεροπλοΐα του πλοίου η οποία λήγει τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, αφού το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) ζητεί από την εταιρία να καταβάλλει εγγυητικές επιστολές ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων που αφορούν στις ασφαλιστικές εισφορές ναυτικών από το 2007 έως σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες τη Δευτέρα 18 Απριλίου το ΝΑΤ θα συγκαλέσει Διοικητικό Συμβούλιο για να αποφανθεί με βάση τη γνωμοδότηση που έχει σταλεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, κατόπιν αιτήματος του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Ι. Διαμαντίδη.

Υπολογίζεται ότι η απόφαση θα έχει ληφθεί πριν το Cristal προσεγγίσει ξανά ελληνικό λιμάνι (της Μυκόνου τη Δευτέρα στις 3.30 μ.μ.), καθώς το πλοίο θα περάσει από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη το σαββατοκύριακο. Κύκλοι του υπουργείου υποστηρίζουν ωστόσο ότι η λύση είναι προσωρινή και έχει στόχο κυρίως να αποφευχθεί οποιαδήποτε ταλαιπωρία των επιβατών της προγραμματισμένης κρουαζιέρας.

Το ζήτημα όμως εκκρεμεί καθώς το ΝΑΤ δεν αναγνωρίζει τον νόμο 3409/2005 (επί υπουργίας Μ. Κεφαλογιάννη), για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών στα πλοία με ελληνική σημαία, ο οποίος δεν έχει περάσει στις εγκριτικές πράξεις νηολόγησης. Ετσι στο προσεχές διάστημα θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για τη διευθέτηση του ζητήματος.