«Παράθυρο» για δικαίωση χιλιάδων συμβασιούχων που έχουν προσληφθεί ακόμα και μετά το 2001, ανοίγει, σύμφωνα με εκτιμήσεις έγκυρων νομικών του εργατικού δικαίου, η σημερινή ιστορική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με τους 29 Αρεοπαγίτες, μέλη της Ολομέλειας, οι καθαρίστριες που προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο πρέπει να δικαιωθούν, διότι έχουν έναρξη απασχόλησης πριν από το 2001, πριν δηλαδή την συνταγματική αναθεώρηση που επί της ουσίας απαγόρευε την νομιμοποίησή τους.

Η πλειοψηφία της Ολομέλειας, όμως, (μειοψήφησαν 20 Αρεοπαγίτες), που ανέτρεψε και τη σχετική εισήγηση, προτίθεται να διατυπώσει ρητά στην απόφαση ότι δεν ασχολείται με το καθεστώς που ισχύει για τους συμβασιούχους μετά το 2001. Σύμφωνα με έγκυρες νομικές πηγές αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για αθρόες προσφυγές συμβασιούχων που διεκδικούν τη δουλειά τους πίσω και εναπόκειται τώρα στους δικαστές των κατωτέρων εργατικών δικαστηρίων να αποφασίσουν εάν τους δικαιώσουν ή όχι.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, όπως ανέφεραν και πηγές του Ανωτάτου Δικαστηρίου, λόγω της σύγχυσης που δημιουργεί η απόφαση, δεν αποκλείεται να επανακριθεί η υπόθεση από άλλη ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Σε κάθε περίπτωση είναι βαρύ φορτίο για τον δημόσιο προϋπολογισμό η επαναπρόσληψη των εκατοντάδων χιλιάδων συμβασιούχων μετά το 2001, εάν τελικά κριθεί ότι έτσι πρέπει να γίνει. Αυτό όπως έλεγε γνωστός εργατολόγος «μπορεί να τινάξει το μνημόνιο στον αέρα».