Λύση αναζητείται στο πρόβλημα που έχει προκύψει με το υπό ελληνική σημαία κρουαζιερόπλοιο Cristal της εταιρίας Louis Cruise Lines, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) δεν δέχεται να παρατείνει την ελευθεροπλοϊα του αν η εταιρεία δεν καταβάλλει εγγυητικές επιστολές ύψους 2,5 εκατ. δολαρίων που αφορούν στις ασφαλιστικές εισφορές ναυτικών από το 2007 έως σήμερα.

Ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Ι. Διαμαντίδης έχει ζητήσει τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με τη δικαστική διένεξη μεταξύ της «Louis Hellenic Cruises» και του ΝΑΤ για το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών.

Το ΝΑΤ δεν αναγνωρίζει τον νόμο 3409/2005 (επί υπουργίας Μ. Κεφαλογιάννη), για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς ο νόμος δεν έχει περάσει στις εγκριτικές πράξεις νηολόγησης, ενώ ζητεί επίσης από τον όμιλο κυπριακών συμφερόντων να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές των ναυτικών για τα οχτώ πλοία που έφεραν την ελληνική σημαία από το 2005, οι οποίες ανέρχονται στα 15 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά της η εταιρία Louis Cruises είναι σε αναμονή των εξελίξεων, καθώς ενδέχεται να ακυρώσει την κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά και το Κουσάντασι, που θα ξεκινούσε αύριο από τον Πειραιά με 1.000 επιβάτες, στην πλειοψηφία τους Αμερικανοί.