«Ο καλός και ο κακός αγώνας»

Ο κ. Λάζαρος Ρήγος από το Λιτόχωρο Πιερίας επισκεπτόταν την περιοχή του Εθνικού Πάρκου της Ροδόπης για πάνω από 20 χρόνια. Όντας αθλητής μεγάλων αποστάσεων, το 2007 είχε μια ιδέα, που δεν θα του χάριζε τελικά μόνον συγκινήσεις, αλλά θα τον έβαζε και σε περιπέτειες.

Ο κ. Λάζαρος Ρήγος από το Λιτόχωρο Πιερίας επισκεπτόταν την περιοχή του Εθνικού Πάρκου της Ροδόπης για πάνω από 20 χρόνια. Όντας αθλητής μεγάλων αποστάσεων, το 2007 είχε μια ιδέα, που δεν θα του χάριζε τελικά μόνον συγκινήσεις, αλλά θα τον έβαζε και σε περιπέτειες.

«Πλησίασα την δημοτική αρχή του Παρανεστίου Δράμας και τους πρότεινα να οργανώσουμε έναν υπερμαραθώνιο μέσα στο δάσος. Με ανθρώπους που θα έρθουν για να συνδυάσουν την αγάπη τους για τον αθλητισμό, με την μοναδική φύση της περιοχής. Που θα τρέχουν κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και της νύχτας. Τότε με κοίταζαν με ανοικτό το στόμα»…

Τελικά η ιδέα του βρήκε ανταπόκριση και έτσι το Rodopi Ultra Trail (ROUT) – όπως ονομάστηκε – ξεκίνησε την πορεία του. «Μετά από δύο χρόνια που ο αγώνας διοργανώθηκε σε συνεργασία με την δημοτική αρχή και την νομαρχία, το 2009 αποφάσισαν ότι ήθελαν να συνεχίσουν μόνοι τους. Φυσικά αυτό ήταν δικαίωμα τους» λέει ο κ. Ρηγός.

«Αυτό που δεν είναι δικαίωμα τους », λέει οργισμένος ο κ. Ρήγος, «είναι να προσπαθούν να σαμποτάρουν το δικό μας αγώνα, (σσ. που συνεχίζει να διοργανώνει μόνη της πλέον η αρχική ομάδα) χρησιμοποιώντας μάλιστα για αυτό το σκοπό τις τοπικές υπηρεσίες, όπως η αστυνομία και το δασαρχείο. Σπαταλούν για να το πετύχουν δεκάδες εργατοώρες και χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων, κυριολεκτικά για το τίποτα»…

Ο τελευταίος αγώνας του Rodopi Ultra Trail, έλαβε χώρα τον περασμένο Οκτώβριο και σε αυτόν πήραν μέρος 50 αθλητές από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι διέσχισαν απόσταση 160 χιλιομέτρων. Ολα πήγαν μια χαρά τότε.

Αλλά λίγους μήνες αργότερα, οι διοργανωτές του, κλήθηκαν στον… εισαγγελέα Δράμας. Και από τότε κάθε χρόνο τα ίδια.

«Το 2009 μας έστειλε στον εισαγγελέα ο κυνηγετικός σύλλογος, με το πρόσχημα ότι δεν προλάβαινε να ειδοποιήσει τα μέλη του, ώστε να μην κυνηγούν εκείνες τις μέρες. Το 2010 ήταν το αστυνομικό τμήμα Παρανεστίου, που ισχυρίστηκε ότι δεν έχουμε ενημερώσει για την διεξαγωγή του αγώνα. Εμείς ενημερώσαμε το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου, όπως οφείλαμε. Άλλωστε πρόκειται για μια συνάντηση αναψυχής. Ούτε φωτιές βάλαμε, ούτε κατασκηνώσαμε, ούτε τίποτα. Απλά εδώ υπάρχει η προσπάθεια να παρουσιαστούν οι δύο αγώνες σαν ο ένας να είναι ο καλός και ο άλλος ο κακός», επισημαίνει ο κ. Ρήγος.

Πάντως ακόμα και αν οι ενοχλήσεις, από την πλευρά των τοπικών αρχών συνεχιστούν, ο κ. Ρηγός και οι άλλοι διοργανωτές του ROUT θα συνεχίσουν την προσπάθεια τους. Η επόμενη διοργάνωση είναι προγραμματισμένη για τις 21-23 Οκτωβρίου.

«Ανεξάρτητα από την δική μου περίπτωση, θεωρώ πως έτσι όπως λειτουργούν οι υπηρεσίες του ελληνικού κράτους είναι σαν να προσπαθούν να απομακρύνουν τους πολίτες τους από το να χαρούν τη φύση», λέει στο «ΒΗΜΑ on line» ο… επίμονος υπερμαραθωνοδρόμος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk