Λιβύη: Η Ελλάδα παίζει το «χαρτί της Κρήτης»

Αποφασισμένη να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε πιθανή ανθρωπιστική επιχείρηση στη Λιβύη εμφανίζεται η Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη σημερινή συνάντηση της Ομάδας Επαφής (Contact Group) στη Ντόχα του Κατάρ, ένας Ελληνας, που εργάζεται στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, αναμένεται να αναλάβει τον συντονισμό της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη.

Αυτό ήταν και ένα από τα θέματα που συζήτησε ο κ. Δ. Δρούτσας στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι – Μουν, στο περιθώριο της Συνόδου.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την ελληνική πρόταση να αποτελέσει η Κρήτη, λόγω και της γεωγραφικής της γειτνίασης, κεντρικό ρόλο στην παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λιβύη. Η βοήθεια αυτή θα μπορούσε τη μορφή είτε της εκκένωσης προσφύγων είτε της αποστολής τροφίμων, φαρμάκων κλπ.

Κεντρικός ρόλος για τον ΟΗΕ, επιφυλάξεις στην ΕΕ

Οπως προέκυψε στην Ντόχα, τα Ηνωμένα Εθνη θα έχουν κεντρικό ρόλο στο ανθρωπιστικό κομμάτι της κρίσης στη Λιβύη. Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθεί και η δράση που μπορεί να αναλάβει η ευρωπαϊκή δύναμη για τη Λιβύη (EUFOR Libya). Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θέλει να παίξει ρόλο στη Λιβύη, αλλά στους κόλπους των «27» εξακολουθούν να υπάρχουν διαφωνίες και επιφυλάξεις για τον ακριβή ρόλο που θα μπορούσε να παίξει μία τέτοια επιχείρηση.

Οι επιφυλάξεις συμπυκνώνονται στο μίγμα «ανθρωπιστικού και στρατιωτικού» που θα έχει η επιχείρηση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η πιθανότητα να αποσταλεί κάποιου είδους ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη σε λιβυκό έδαφος θα πρέπει να αποκλείεται. Κοινοτικές πηγές έλεγαν ότι «θα πρόκειται για μία πολύ ιδιαίτερη επιχείρηση, για αυτό και ο σχεδιασμός είναι ακόμη χαλαρός». Η Σουηδία μάλιστα δεν επέτρεψε την υιοθέτηση ενός αρχικού επιχειρησιακού σχεδίου (CONOPS), λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει να προηγηθεί το αίτημα του ΟΗΕ προς την ΕΕ να αναλάβει στρατιωτική δράση.

Συναντήσεις με Μπαν και λίβυους αντικαθεστωτικούς

Ο κ. Δρούτσας είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Επ’ ευκαιρία της συνάντησης, οι δύο άνδρες συζήτησαν και θέματα ειδικότερου ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το Σκοπιανό και το Κυπριακό, αλλά εστίασαν το ενδιαφέρον τους στην κρίση στη Λιβύη. Ο έλληνας υπουργός επανέλαβε τη διαθεσιμότητα της Κρήτης, ως διαμετακομιστικού κόμβου, σε μελλοντική ανθρωπιστική επιχείρηση, καθώς και τη θέση ότι ο ρόλος του ΟΗΕ πρέπει να είναι κεντρικός.

Επιπλέον, ο κ. Δρούτσας συναντήθηκε, στο περιθώριο των ργασιών της Ομάδας Επαφής, με τον κ. Μ. Τζιμπρίλ, εκπρόσωπο του «Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης». Η συνάντηση εντάσσεται στην προσπάθεια της Αθήνας να έχει διαύλους με όλες τις πλευρές στη βορειοαφρικανική χώρα, όπως ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του ο κ. Δρούτσας. Η Αθήνα επιμένει στην ανάγκη να ξεκινήσει πολιτικός διάλογος το ταχύτερο δυνατόν. Παραμένει όμως άγνωστο ακόμη ποιος θα είναι ο συνομιλητής από την πλευρά του καθεστώτος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk