Η Ολομέλεια της Βουλής υπερψήφισε το νομοσχέδιο για την «Προστασία του Ελεύθερου Ανταγωνισμού», που στοχεύει στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Με τις νέες διατάξεις, η Επιτροπή έχει πλέον το δικαίωμα να γνωμοδοτεί για κάθε νόμο που μπορεί να εισάγει στρεβλώσεις στην αγορά καθώς και να εκθέτει τις απόψεις της ενώπιον των δικαστηρίων ενώ καταργείται η υποχρέωση γνωστοποίησης συμπράξεων και «μικρών» συγκεντρώσεων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, όταν οι εμπλεκόμενες εταιρείες έχουν κύκλο εργασιών χαμηλότερο από το όριο που εισάγει ο νόμος και καθορίζονται σύντομες προθεσμίες (5 μηνών) για το χειρισμό καταγγελιών που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Επιτροπής.
Παράλληλα, ορίζεται ότι οι «εμφανώς αβάσιμες καταγγελίες» τίθενται στο αρχείο μέσα σε προθεσμία 9 μηνών από την υποβολή τους ενώ εισάγονται πολύ πιο αυστηρές ποινικές κυρώσεις.
Η χρηματική μπορεί πια να φτάσει το 1.000.000 ευρώ και η ποινή φυλάκισης τα 2 έτη, από 150.000 ευρώ και 6 μήνες που ίσχυε αντίστοιχα μέχρι σήμερα ενώ η Επιτροπή έχει πλέον τη δυνατότητα να επιβάλει αυτοτελές πρόστιμο και σε φυσικά πρόσωπα και το πρόγραμμα επιείκειας επεκτείνεται επίσης, πέρα από τις επιχειρήσεις, και στα φυσικά πρόσωπα.
Με το νομοσχέδιο, εισάγεται πλέον σύστημα μετρήσιμων και αντικειμενικών κριτηρίων (point system) για τον καθορισμό της σειράς με την οποία η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει τις διάφορες υποθέσεις και καθιερώνεται υποχρέωσή της να κοινοποιεί στους καταγγέλλοντες τις αποφάσεις που λαμβάνει καθώς και να αναρτά στο διαδικτυακό της τόπο τις αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων που λαμβάνονται επί προσφυγής κατά των αποφάσεων που εκδίδει.
Το νομοσχέδιο επιφέρει αλλαγές και στην οργάνωση της ίδιας της Επιτροπής, μειώνοντας τον αριθμό των μελών της από 9 σε 8 για μεγαλύτερη ευελιξία, εισάγοντας τον θεσμό του αντιπροέδρου ενώ προβλέπεται επίσης πως όλα τα μέλη δύνανται να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.
Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος επιλέγονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ενώ όλα τα λοιπά μέλη διορίζονται με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ενώ εισάγονται και οι κυλιόμενες θητείες, με στόχο τη διασφάλιση της συνέχειας του οργάνου.
Θεσμοθετείται επίσης η υποχρέωση όλων των μελών να γνωστοποιούν κατά το διορισμό τους οποιαδήποτε σχέση επαγγελματικής συνεργασίας έχουν αναλάβει τα τελευταία 5 χρόνια πριν την έναρξη της θητείας τους, ενώ καθίσταται υποχρεωτικό για τα μέλη που δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης να ανακοινώνουν κάθε νέα επαγγελματική συνεργασία που αναλαμβάνουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
Εισάγεται επίσης τεκμήριο ασυμβίβαστου όταν εξετάζεται υπόθεση επιχείρησης με την οποία κάποιο μέλος διατηρούσε ή διατηρεί επαγγελματικές σχέσεις, απαγορεύεται για τα πρώην μέλη η παράσταση ενώπιον της Επιτροπής και η προσφυγή ενώπιον των δικαστηρίων κατά αποφάσεών της για 3 χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους ενώ δημιουργείται πειθαρχικό συμβούλιο για τα μέλη της επιτροπής που απαρτίζεται από προσωπικότητες αυξημένου κύρους.