Το «Ζάππειο ΙΙ» έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντ. Σαμαρά και το οικονομικό του επιτελείο και απομένουν μόνο ελάχιστες παρεμβάσεις. Το αναθεωρημένο – επικαιροποιημένο κατά τη Ν. Δ. – οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος θα είναι μια πρόταση ελπίδας και εξόδου από την κρίση, όπως είπε χθες στους δημοσιογράφους ο ίδιος ο κ. Σαμαράς.
Εξάλλου, ο ίδιος επενδύει επικοινωνιακά και πολιτικά στην πρόταση που θα παρουσιαστεί και όλοι στη Ν. Δ. επιθυμούν να μην υπάρξει και πάλι αρνητικό κλίμα, όπως στο Ζάππειο Ι, τον περασμένο Ιούλιο, όπου κυριάρχησε η περιβόητη εκτίμηση για το μηδενισμό του ελλείμματος μέσα σε 18 μήνες. Πολλά κορυφαία στελέχη απεύχονται κάτι παρόμοιο, καθώς η συγκεκριμένη αναφορά έπληξε σημαντικά την αξιοπιστία της Ν. Δ. και επέτρεψε στην κυβέρνηση να παρομοιάσει τον κ. Σαμαρά με τον… «Χάρι Πότερ» που έχει «μαγικές λύσεις».
Πρωταρχικός στόχος του προέδρου της Ν. Δ. είναι να πείσει ότι το κόμμα του διαθέτει την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση που μπορεί να αποτελέσει το αντίδοτο στην κρίση. Κυρίως, θέλει να κερδίσει, αν όχι ακόμα τη ψήφο, τουλάχιστον την προσοχή για να τον ακούσουν, της μεγάλης δεξαμενής των αναποφάσιστων που ξεπερνά το 30%.
Στις μετρήσεις που έχουν στο γραφείο του κ. Σαμαρά, ο ίδιος διατηρεί ένα πολύ καλό ποσοστό στην εκτίμηση των ψηφοφόρων, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι συνολικά η εικόνα του κόμματος και αρκετών στελεχών, ενώ ακόμα αποτελεί μεγάλο «βαρίδι» η περίοδος διακυβέρνησης από τον κ. Κ. Καραμανλή.
Τι ακριβώς θα αναφέρεται στο επικαιροποιημένο πρόγραμμα, κρατείται ως επτασφράγιστο μυστικό και ελάχιστα είναι τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, αν και οι συνεργάτες του προέδρου της Ν. Δ. επιμένουν ότι οι προτάσεις τους πλέον θα είναι κοστολογημένες και θα έχουν σαφές χρονοδιάγραμμα. «Οι εκτιμήσεις μας θα είναι ποσοτικά μελετημένες και οικονομικά τεκμηριωμένες» λένε χαρακτηριστικά.
Στις συσκέψεις που έχουν γίνει οριστικοποιήθηκε ότι ο κ. Σαμαράς θα υποστηρίξει πως «ακρογωνιαίος λίθος» της πολιτικής του θα είναι η μείωση του χρέους, ενώ έχει επισημάνει τις ολέθριες συνέπειες – τόσο για τις τράπεζες, όσο και για την οικονομία – από μια ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό το είπε και χθες μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι.
Ο κ. Σαμαράς πιστεύει, ότι σε περίπτωση αναδιάρθρωσης, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί εκτός διεθνών αγορών για χρόνια, ενώ θα ανέβαινε το κόστος του μελλοντικού της δανεισμού. Το γενικό πλαίσιο του Σαμαρά
* Στο ΕΛΚ αποσαφήνισε ότι δεν αντιτίθεται στη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά έχει διαφορετική προσέγγιση για το «μείγμα της πολιτικής» που ακολουθείται.
* Στρατηγική του είναι να φύγει η χώρα μια «ώρα αρχύτερα από το μνημόνιο» αλλά λέει πως για όσα χρήματα δανείστηκε δεν πρόκειται η κυβέρνησή του να φανεί ασυνεπής.
*Θα αποφύγει τη φράση περί μηδενισμού του ελλείμματος σε 18 μήνες, αλλά θα διακηρύξει και πάλι την ανάγκη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
*Θα υποστηρίξει την αποφασιστική μείωση του ελλείμματος, ενώ ταυτόχρονα θα μιλήσει και για αποκατάσταση δημοσιονομικής υπευθυνότητας.
*Διαφωνεί με τις οριζόντιες περικοπές, αλλά ζητά στοχευμένη μείωση της δημόσιας σπατάλης. Οι βασικές προτάσεις
*Αναπτυξιακά μέτρα χαμηλού δημοσιονομικού κόστους
*Αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων
*Αξιοποίηση συγκεκριμένων ακινήτων από τη δημόσια περιουσία με διαδικασίες Ολυμπιακών Αγώνων
*Εκχώρηση λιμανιών, αεροδρομίων και μαρίνων σε ιδιώτες
*Αποκρατικοποίηση μιας σειράς δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών
*Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων κατά τα πρότυπα της Ιρλανδίας
*Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
*Αναστολή του «πόθεν έσχες» για όλες ανεξαιρέτως τις κατοικίες.
*Προώθηση έργων του ΕΣΠΑ με αναβολή της εθνικής συμμετοχής για το 2013
*Συμψηφισμός των οφειλών επιχειρήσεων και ιδιωτών από και προς το Δημόσιο με τη θεσμοθέτηση της κάρτας οφειλέτη
*Ολοκληρωτική κατάργηση του καμποτάζ
*Καμία αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ
*Οχι στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών
*Οχι στο «πάγωμα» των συντάξεων, αλλά επαναφορά Η 9η Μαίου
Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά δεν έχουν ακόμα οριστικοποιήσει ποια ακριβώς ημερομηνία θα παρουσιαστεί το Ζάππειο ΙΙ. Σύμφωνα με μια εισήγηση που κυριαρχεί, όπως την περιέγραψε πρώτο το Βήμα την περασμένη Κυριακή, είναι να γίνει η παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος τη Δευτέρα 9 Μαϊου, ημέρα της Ευρώπης.
Υπάρχει και άλλη μια εισήγηση, να παρουσιαστεί το επικαιροποιημένο πρόγραμμα την Παρασκευή 6 Μαϊου. Τη συγκεκριμένη ημέρα, συμπληρώνεται ένα έτος από την ημέρα ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής του μνημονίου που είχε εισαχθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος νομοσχεδίου. «Είναι η καλύτερη ημέρα με τον κατάλληλο πολιτικό συμβολισμό»
«Την 6η Μαϊου ο Παπανδρέου επέλεξε να βάλει τη χώρα στη μέγγενη του ΔΝΤ. Εμείς, μια άλλη 6η Μαϊου, θα πρέπει να σημάνουμε την έναρξη μιας μεγάλης προσπάθειας για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας» λέει σταθερός υποστηρικτής του κ. Σαμαρά.