Ιαπωνία: Απαισιόδοξη η κυβέρνηση για γρήγορη ανάκαμψη

Αρνητικές είναι οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της ιαπωνικής κυβέρνησης για την οικονομία, για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες

Αρνητικές είναι οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της ιαπωνικής κυβέρνησης για την οικονομία, για πρώτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες.

«Οι αδυναμίες της οικονομίας θα συνεχιστούν για λίγο διάστημα ακόμα», λόγω των επιπτώσεων του καταστροφικού σεισμού, προβλέπει η τελευταία έκθεση της κυβέρνησης, που παρουσιάζεται πιο απαισιόδοξη, σε σχέση με το πρώτο διάστημα μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου.

«Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι και οι αβεβαιότητες για την οικονομική ανάπτυξη προέρχονται από την επάρκεια της ενέργειας, καθώς η παραγωγή ηλεκτρισμού από πυρηνικά εργοστάσια θα συνεχίσει να παρουσιάζει προβλήματα», δήλωσε ο ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, Καόρου Γιοσάνο.

Φόβοι εκφράζονται, για τυχόν αύξηση του πληθωρισμού, εξέλιξη που θα μπορούσε με τη σειρά της να επηρεάσει την καταναλωτική ζήτηση και να επιβραδύνει την ανάκαμψη.

Πάντως, σύμφωνα με το θετικό σενάριο της έκθεσης, η οικονομία της Ιαπωνίας θα επουλώσει πλήρως τις πληγές της στα τέλη του 2011.

Οι τρεις βασικοί πυλώνες της οικονομίας, η βιομηχανική παραγωγή, οι εξαγωγές και η εσωτερική ζήτηση, αναμένεται να επιβραδυνθούν σημαντικά το προσεχές εξάμηνο.

Σύμφωνα με ανεξάρτητες έρευνες, ο πληθωρισμός αυξήθηκε με ρυθμό 2% τον περασμένο μήνα και εκτιμάται ότι θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, λόγω και της ανατίμησης των τιμών πετρελαίου και πρώτων υλών (κυρίως του χάλυβα και του αλουμινίου) στις διεθνείς αγορές.

Νέες εκτιμήσεις για την οικονομία (κατά τα φαινόμενα αναθεωρημένες επί τα χείρω) αναμένεται να δημοσιοποιήσει στις 28 Απριλίου και η Τράπεζα της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες της εκτιμήσεις, το κόστος της σεισμικής δόνησης και του τσουνάμι θα ανέλθει στα 25 τρισ. γεν (200 δισ. ευρώ).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk