Εθνική Ασφαλιστική: «Ανασυγκροτείται, δεν πωλείται»

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα προχωρήσει σύντομα η Εθνική Ασφαλιστική, προκειμένου να ενισχύσει τηην κεφαλαιακή της επάρκεια, ενόψει και της εφαρμογής του Solvency II, ανέφερε μεταξύ των άλλων ο κ. Λεων. Θεόκλητος, πρόεδρος της εταιρείας και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, παρουσιάζοντας τα σχέδια του ομίλου για την δραστηριότητά του στην ασφαλιστική αγορά.

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα προχωρήσει σύντομα η Εθνική Ασφαλιστική, προκειμένου να ενισχύσει τηην κεφαλαιακή της επάρκεια, ενόψει και της εφαρμογής του Solvency II, ανέφερε μεταξύ των άλλων ο κ. Λεων. Θεόκλητος, πρόεδρος της εταιρείας και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, παρουσιάζοντας τα σχέδια του ομίλου για την δραστηριότητά του στην ασφαλιστική αγορά.

Ο κ. Θεόκλητος εκτίμησε ότι ενόψει της εφαρμογής του Solvency II η εταιρεία θα χρειαστεί λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ. Μιλώντας γενικότερα για την στρατηγική της Εθνικής Ασφαλιστικής στην παρούσα περίοδο είπε ότι την διοίκηση της εταιρείας δεν την ενδιαφέρει η αύξηση του μεριδίου της, αλλά η κερδοφόρος λειτουργία της, προσθέτοντας ότι «δεν έχουμε ανάγκη μεριδίου, αφού στον κλάδο της ζωής κατέχουμε το 24% κι ο δεύτερος το 12%, ενώ στους κλάδους των γενικών ασφαλίσεων κατέχουμε το 18% κι ο δεύτερος το 7%». Επίσης χαρακτήρισε «αλόγιστη» την στρατηγική της προηγούμενης διοίκησης να διπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο των αυτοκινήτων – από 500.000 σε 1.000.000 – με χαμηλό ασφάλιστρο και χωρίς η εταιρεία να έχει την υποδομή να στηρίξει ένα τέτοιο μέγεθος με αποτέλεσμα οι πελάτες να διαμαρτύρονται.

Είπε πάντως πως η Εθνική Ασφαλιστική έχει το υψηλότερο κύρος στην ασφαλιστική αγορά και σκοπεύει να προχωρήσει σε μία επιθετική πολιτική στο bankassurance, το οποίο όμως λόγω της μείωσης των στεγαστικών δανείων βρίσκεται σε υποχώρηση. Προέβλεψε επίσης πως μέχρι να εφαρμοστεί η οδηγία Solvency II, στον τομέα των μικρομεσαίων ασφαλιστικών εταιρειών θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις, λέγοντας χαρακτηριστικά «πως άλλες θα κλείσουν κι άλλες θα συγχωνευθούν».

Αναφερόμενος στην προηγούμενη διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο κ. Θεόκλητος σημείωσε εμφαντικά πως «η εταιρεία στα προηγούμενα χρόνια ήταν το κακομαθημένο παιδί της τράπεζας, την οποία ξεζούμισε, απορροφώντας 400 εκατ. ευρώ». Στην παρούσα φάση, είπε ότι η εταιρεία αναπτύσσει σοβαρές συνέργειες με την μητρική τράπεζα σε διάφορους τομείς, προκειμένου να γίνει εξοικονόμηση πόρων και τόνισε χαρακτηριστικά ότι η εταιρεία δεν πρόκειται να πωληθεί, αλλά ούτε και σκοπεύει να προχωρήσει σε εξαγορές – παρά το γεγονός ότι διαθέτει στο ταμείο της περί τα 400 εκατ. ευρώ – αντιθέτως στόχος της είναι η ανασυγκρότηση ολόκληρου του μηχανισμού της κι η λειτουργική κερδοφορία της.

Σχετικά με το θέμα του δημόσιου χρέους ο κ. Θεόκλητος είπε πως δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό – λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ευρωζώνη έχει μεγάλη φωτιά» – κι οι αγορές δεν πείθονται ότι η ευρωζώνη είναι διατεθειμένη να τους αντιμετωπίσει. Σχετικά με την αναδιάρθρωση είπε ότι η εφαρμογή της ισοδυναμεί με καταστροφή στα ασφαλιστικά ταμεία, στις ασφαλιστικές εταιρείες και στις τράπεζες και με «επ΄αόριστον επαναπροσέγγιση των αγορών». Η ασφαλιστική αγορά έχει στην κατοχή της ομόλογα συνολικής ονομαστικής αξίας 4 δισ. ευρώ. Μιλώντας γενικότερα για την ασφαλιστική αγορά, είπε ότι αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα αξιοπιστίας κι η εφαρμογή του Solvency II αποτελεί πίεση για μεγάλα και ισχυρά εταιρικά σχήματα.

Για τον κλάδο ζωής είπε ότι «θα υπάρξει ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια, κυρίως με την είσοδο των εταιρειών στο δεύτερο και τρίτο πυλώνα και ιδιαίτερα στη διαχείριση των επαγγελματικών ταμείων».

Ο κ. Ι. Κατσουρίδης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πρόσθεσε ότι προηγουμένως πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις ενώ αναφορικά με τον κλάδο του αυτοκινήτου είπε ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων αυτοκινήτων ανέρχεται στο 17% του στόλου και αυξάνεται συνεχώς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk