Ωστόσο, σποραδικά πυρά εξακολουθούσαν να ακούγονται την Τρίτη στο Αμπιτζάν.
Την ίδια ώρα, καθώς η διεθνής κοινότητα φαίνεται να επικροτεί τις κινήσεις που έφεραν το τέλος της εμφύλιας σύγκρουσης στη χώρα, η Γαλλία (πρώην αποικιακή δύναμη με στρατιωτική παρουσία) ανακοίνωσε την μερική απεμπλοκή της.
Σε δηλώσεις του την Τρίτη, ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει λόγος να παραμείνει για μεγάλο διάστημα η γαλλική στρατιωτική δύναμη στη χώρα.
Πέρα από αυτό ανακοινώθηκε ότι το Παρίσι θα διαθέσει 400 εκατομμύρια ευρώ σε αποκατάσταση των υποδομών και της οικονομίας της πρώην γαλλικής αποικίας.
Όπως επισημαίνουν ξένοι αναλυτές, ο Ουαταρά θα αναλάβει μεν την εξουσία στη χώρα, αλλά πρέπει να κάνει πολλά για να συμφιλιώσει τις παρατάξεις. Η επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας στα προηγούμενα επίπεδα επίσης είναι ένας από τους βασικούς στόχους καθώς η Ακτή του Ελεφαντοστού είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κακάο στον κόσμο.
Η διαμάχη των δύο πολιτικών μετά τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου προκάλεσε εμφύλια σύγκρουση με αποτέλεσμα τον θάνατο περισσότερων από 1.000 ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους είναι άμαχοι. Υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
«Καλώ τους συμπατριώτες μου να απέχουν από όλες τις μορφές αντεκδίκησης και βίας», ζήτησε σε τηλεοπτική του ομιλία αργά τη Δευτέρα, καλώντας μάλιστα σε μία «νέα εποχή ελπίδας» για τη χώρα.
Σχετικά με τον υπό κράτηση πλέον Γκμπαγκμπό, ο Ουαταρά υποσχέθηκε ότι θα παραπεμφτούν σε δίκη. Διευκρίνισε ακόμα ότι θα συσταθεί επιτροπή συμφιλίωσης, κατά τα πρότυπα της νοτιοαφρικανικής, η οποία θα διερευνήσει αν έγιναν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτό καθιστά σχεδόν απιθανή μία παραπομπή του Γκμπαγκμπό στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη. Επιπλέον και η Γαλλία, διά του υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ αρνήθηκε ότι θα δικάσει τον πρώην ηγέτη.