Επεισοδιακή αποδεικνύεται η πρώτη απαγόρευση της μπούρκας στον κόσμο.

Στη Γαλλία – λένε κάποιοι – οι γυναίκες μπορούν να κυκλοφορούν γυμνόστηθες στις Κάννες αλλά δεν επιτρέπεται να καλύπτουν το πρόσωπό τους στα Ηλύσια Πεδία. Ετσι δύο «μπουρκοφόρες» συνελήφθησαν στη διάρκεια διαμαρτυρίας τη Δευτέρα, πρώτη μέρα που τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση.

Λίγες δεκάδες γυναίκες, μεταξύ των οποίων τρεις που είχαν καλυμμένο το πρόσωπό τους, διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από την Παναγία των Παρισίων, υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση καταργεί την ελευθερία της έκφρασης και την θρησκευτική ελευθερία. Μετά τις συλλήψεις πλήθυναν οι φωνές που μιλούν για άνοδο της ισλαμοφοβίας στη χώρα.

Η κυβέρνηση του Νικολά Σαρκοζί υποστηρίζει ότι η απαγόρευση της (ολόσωμης) μπούρκας και του νικάμπ (καλύμματος της κεφαλής που αφήνει μόνο μία λωρίδα για τα μάτια) αποφασίστηκε για να προστατευτεί η γαλλική ταυτότητα από τους εξτρεμισμούς. «Ο νόμος είναι σαφέστατος. Το να κρύβεις το πρόσωπό σου σε δημόσιο χώρο αποτελεί αιτία για κυρώσεις»», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν. Πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύονται δυο βασικές αρχές, «η κοσμικότητα και η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών».

Ο νόμος αφορά μόλις 2.000 γυναίκες _ τόσες υπολογίζεται ότι φορούν νικάμπ ή μπούρκα στη Γαλλία _ και είχε την ευρεία υποστήριξη του κοινού όταν ψηφίστηκε πέρυσι. Ομως παρά το γεγονός ότι ποσοστιαία το κάλυμμα του προσώπου αφορά ελάχιστο ποσοστό των πέντε εκατομμυρίων μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα, πολλοί από αυτούς θεωρούν ότι η απαγόρευση αποτελεί επίθεση εναντίον του Ισλάμ. Μάλιστα θεωρούν ότι αποτελεί την δεύτερη επίθεση ύστερα από την απαγόρευση της μαντίλας εντός των σχολικών τάξεων το 2004.

Σύμφωνα με το νόμο, οι γυναίκες που συλλαμβάνονται με καλυμμένο πρόσωπο μπορούν να πληρώσουν πρόστιμο 150 ευρώ ή να παρακολουθήσουν ειδικά μαθήματα αγωγής του πολίτη όμως είναι καταπέλτης για όσους τις υποχρεώνουν να φορέσουν νικάμπ ή μπούρκα: εκείνοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης ως ένα χρόνο και πρόστιμο ως 30.000 ευρώ _ ίσως και τα διπλά αν η παραβάτις είναι ανήλικη.

Ενδιαφέρον έχει η διατύπωση του νόμου. Οι όροι «γυναίκες», «μουσουλμανικός» και «μαντίλα» αποφεύγονται επιμελώς ενώ αναφέρεται απλώς ότι είναι παράνομο να καλύπτεται το πρόσωπο σε δημόσιους χώρους με εξαίρεση τα κράνη μηχανής, τις παραδοσιακές τελετές και τα αποκριάτικα κοστούμια.

Η απαγόρευση έχει πυροδοτήσει απειλές εναντίον της Γαλλίας από την Αλ Κάιντα. Αναμένεται να φέρει πλήγμα στον τουρισμό, καθώς θρησκόληπτοι μουσουλμάνοι δεν μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα επειδή ο νόμος ισχύει και για τις τουρίστριες.

Η Κένζα Ντρίντερ, που ζει στην Αβινιόν και φοράει νικάμπ, χαρακτηρίζει «ρατσιστική» την απαγόρευση και δηλώνει ότι, εάν συλληφθεί, θα πάει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η νικάμπ, για την ίδια, δείχνει την «υποταγή προς τον Θεό».

Ο επικεφαλής του συνδικάτου των αστυνομικών Εμανυέλ Ρου δήλωσε ότι ο νόμος δύσκολα θα εφαρμοστεί «και δυστυχώς σπανίως». Πρόσθεσε ότι οι αστυνομικοί έλαβαν την οδηγία να μην χρησιμοποιούν βία για να αφαιρέσουν το κάλυμμα του προσώπου και, αν μια γυναίκα αρνηθεί να το αφαιρέσει, να κληθεί ο εισαγγελέας.

Ο νόμος έχει την υποστήριξη των μεγάλων κομμάτων της Δεξιάς και της Αριστεράς. «Δεν είναι ρατσιστικός αλλά πηγάζει από την ιστορία της Γαλλίας. Συνεπώς πρέπει να τον αποδεχτεί όποιος επιθυμεί να ενσωματωθεί στη χώρα», είπε στο «Associated Press» ο οικονομολόγος Λοράν Μπερέμπ στο κέντρο του Παρισιού.