To νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια μπήκε, προς το παρόν, στο ψυγείο, ανακουφίζοντας εκτός από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – που ζητούσαν την απόσυρση του – άλλη μια κατηγορία πολιτών. Τους ιδιοκτήτες των περίπου χιλίων Ίντερνετ καφέ, που λειτουργούν ανά την Ελλάδα.
Η απαγόρευση διενέργειας ψυχαγωγικών παιχνιδιών σε Ίντερνετ καφέ, που προβλέπονταν από το νομοσχέδιο, θα οδηγούσε – ισχυρίζονται- σε αφανισμό του κλάδο τους. «Για μας η απόσυρση δίνει ένα προσωρινό φιλί ζωής. Σημασία έχει το τι θα ισχύσει τελικά» λέει ο κ. Θανάσης Ζαχαριάδης μέτοχος σε αλυσίδα Ιντερνετ Καφέ και μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Σωματείου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Υπηρεσιών Διαδικτύου.
Σύμφωνα με τον κ.. Ζαχαριάδη «το 80% της πελατείας μας αποτελείται από νέους ανθρώπους, 15 έως 35 ετών,οι οποίοι έρχονται στα καταστήματα για να παίξουν διάφορα παιχνίδια (κυρίως στρατηγικής), ,όπως το Starcraft, καθαρά ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Δεν έχουμε καμία σχέση με τον τζόγο. Είναι παράλογο να επιτραπούν αυτά τα παιχνίδια στα λεγόμενα «ουφάδικα» και να απαγορεύονται σε εμάς» υπογραμμίζει ο κ. Ζαχαριάδης και προσθέτει πως «είναι καιρός τα Ιντερνετ καφέ να αντιμετωπιστούν με συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίες, και να μην θεωρούνται μια «ουρά» σε ένα θέμα με το οποίο δεν έχουν σχέση, τον τζόγο δηλαδή»,Πέρα από το ότι την θεωρούν άδικη, οι επιχειρηματίες του χώρου θεωρούν την εφαρμογή της απαγόρευσης των ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πρακτικά ανεφάρμοστη. «Πλέον σχεδόν όλα τα site προσφέρουν και παιχνίδια. Δηλαδή θα επιτρέπεται σε κάποιον να μπαίνει στο Facebook, αλλά θα του απαγορεύεται να παίζει Farmville;» αναρωτιέται από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Μπουραντάνης ιδιοκτήτης Ίντερνετ καφέ στην Καλλιθέα.
Δεν κερδίζουμε τίποτα από τον τζόγο
Ο κ. Μπουραντάνης δεν αρνείται ότι κάποιοι περνούν τις πόρτες των Ίντερνετ καφέ για να τζογάρουν. «Εγώ νοικιάζω την χρήση υπολογιστή και Διαδικτύου. Αν ο άλλος παίζει παιχνίδια, βλέπει ταινίες, ή τζογάρει είναι κάτι που δεν μπορώ να το ελέγξω. Και βέβαια δεν έχω κάποιο επιπλέον όφελος από αυτό» υποστηρίζει. Όταν βλέπει κάποιον από τους πελάτες του να τζογάρει διαδικτυακά, δεν μένει αδιάφορος. «Δεν μπορώ φυσικά να τον διώξω, απλά φροντίζω να του επισημάνω ότι δεν είναι εδώ ο κατάλληλος χώρος για αυτή τη δουλειά. Πάντως αυτοί αποτελούν ένα πολύ μικρό ποσοστό της πελατείας μας και σίγουρα όχι αυτό που επιδιώκουμε να προσελκύσουμε» τονίζει.
Από την πλευρά του ο κ. Ζαχαριάδης σχολιάζει πως «οι επιχειρήσεις μας είναι νόμιμες και πεντακάθαρες. Δεν έχουμε ούτε κατεβασμένα παντζούρια, ούτε φιμέ τζάμια. Αν τελικά η κυβέρνηση επανέλθει με αυτήν την παράλογη ρύθμιση , μόνη λύση για μας θα είναι να προσφύγουμε νομικά εναντίον της, τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Η φθηνότερη διασκέδαση
Και τα Ίντερνετ καφέ δεν γλίτωσαν από τις επιπτώσεις της κρίσης, παρότι ακριβώς εξαιτίας της απέκτησαν καινούργιους πελάτες. «Πέρα από gamers και φοιτητές που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για πανεπιστημιακές εργασίες, στα μαγαζιά μας έρχονται αρκετοί άνθρωποι που έχουν «κόψει» το Ίντερνετ σπίτι τους», υπογραμμίζει ο κ. Ζαχαριάδης ενώ ο κ. Μπουραντάνης αναφέρει ότι «με δέκα ευρώ μπορεί κάποιος να περάσει σχεδόν όλη του τη μέρα σε ένα Ίντερνετ καφέ. Αν το βρίσκεις ενδιαφέρον, είναι με διαφορά ο οικονομικότερος τρόπος για να ψυχαγωγηθείς».