Ξεκίνησε από τις τράπεζες η προς τα πάνω αναπροσαρμογή των επιτοκίων, με τα νέα τιμολόγια να τίθενται σε ισχύ από αυτήν την εβδομάδα. Σύμφωνα με τις πρώτες ανακοινώσεις, προκύπτει ότι από τη μία πλευρά η αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης θα περάσει στο σύνολό της στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια μεταβαλλόμενου επιτοκίου που ήδη αποπληρώνονται.

Στις νέες χορηγήσεις ορισμένες τράπεζες προχώρησαν ήδη σε μεγαλύτερες αυξήσεις που φτάνουν έως και το 0,50%. Στον αντίποδα, στις καταθέσεις οι προς τα πάνω αναπροσαρμογές δεν ξεπερνούν σε καμία περίπτωση το 0,25%.

Την πρώτη κρυάδα του ανοδικού κύκλου σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη στον οποίο εισήλθαμε, πήραν όσοι εξοφλούν δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου από τα αυξημένα διατραπεζικά επιτόκια Euribor, τα οποία είχαν προσαρμοστεί από τον περασμένο μήνα σε υψηλότερα επίπεδα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το euribor 3μηνης διάρκειας έχει διαμορφωθεί στο 1,32% έναντι επιπέδων κοντά στο 1% στις αρχές Μαρτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις στα επιτόκια των προϊόντων που προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες ξεκίνησαν ήδη από τον περασμένο τρίμηνο, λόγω της ανοδικής πορείας των διατραπεζικών επιτοκίων.

Με τις αλλαγές αυτές τα πιστωτικά ιδρύματα προσάρμοσαν το κόστος δανεισμού στις συνθήκες περιορισμένης ρευστότητας και αυξημένων επισφαλειών που έχουν διαμορφωθεί λόγω της ύφεσης.

Οι σημαντικότερες αυξήσεις έχουν καταγραφεί έως σήμερα στα καταναλωτικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες, όπου οι καθυστερήσεις είναι περισσότερες.

Από την άλλη, στη στεγαστική πίστη δεν είναι λίγες οι τράπεζες που έχουν προχωρήσει τις τελευταίες εβδομάδες στην κατάργηση προνομιακών προγραμμάτων με σταθερά επιτόκια για διάστημα από δύο μέχρι πέντε ετών.

Ποιοι θα επηρεαστούν άμεσα

Η κατηγορία δανειοληπτών που θα επηρεαστούν άμεσα από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είναι οι επιχειρηματίες, τα δάνεια των οποίων είναι στην πλειονότητά τους συνδεδεμένα με τα euribor.

Αυτό σημαίνει ότι ήδη από την ερχόμενη δόση τους θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα χρήματα, λόγω των ανοδικών τάσεων που επικρατούν ενόψει της αύξησης του ευρωεπιτοκίου.

Οι τόκοι για ένα υπόλοιπο της τάξης των 20.000 ευρώ αυξάνονται κατά 200 ευρώ σε ετήσια βάση για κάθε μεταβολή των επιτοκίων κατά 1%.

Μικρότερες αυξήσεις στις καταθέσεις

Σε αντίθεση με τα δάνεια, οι αυξήσεις στις καταθέσεις θα είναι μικρότερες και επιλεκτικές. Αλλωστε ήδη τα επιτόκια των προθεσμιακών λογαριασμών βρίσκονται κοντά στα υψηλά τους στην εποχή του ευρώ και δεν υπάρχουν περιθώρια σημαντικών προς τα πάνω μεταβολών.

Ανάλογης λογικής θα είναι και οι αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στους κλασικούς καταθετικούς λογαριασμούς πρώτης ζήτησης. Τα τμήματα μάρκετινγκ των τραπεζών αναμένεται να «παίξουν» με προσφορές σε συγκεκριμένα προγράμματα στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν αποταμιεύσεις.

Στα 461 εκατ. ευρώ το κόστος της αύξησης

Στα 461 εκατ. ευρώ υπολογίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) την επιβάρυνση που θα προκύψει για νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις από την πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου του ευρώ κατά 0,25% μετά από σχεδόν δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις των αναλυτών για άνοδο του ευρωεπιτοκίου στο 1,75% από 1,25% σήμερα έως και το τέλος του χρόνου, το κόστος για την οικονομία θα ξεπεράσει τα 1,90 δισ. ευρώ.

Η ΕΣΕΕ σημειώνει ότι κάθε αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 0,25% θα επιβαρύνει μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις με 348 εκατ. ευρώ ετησίως.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι αντίστοιχα με την αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ στο 1,25%, στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών κινείται ο παρεμβατικός διατραπεζικός δείκτης Euribor 3μηνου που ξεπέρασε το 1,5%, επιβαρύνοντας σημαντικά τα δάνεια κυμαινομένου επιτοκίου διαμορφώνοντας το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων υψηλότερα του 11% και των επιχειρηματικών πολύ ακριβότερα του 6%.