Πώς θα σας φαινόταν αν η υποδοχή του ξενοδοχείου σας ήταν στο δημαρχείο ενός γραφικού χωριού, το εστιατόριό του στο τοπικό καφέ και το δωμάτιό σας στους χώρους μίας παραδοσιακής κατοικίας; Καλώς ήρθατε στα «alberghi diffusi» ή αλλιώς τα «διάσπαρτα ξενοδοχεία»: τη νέα μόδα στον τομέα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που σαρώνει την Ιταλία.

Πρόκειται για μία κατά βάση απλή ιδέα, η οποία αν και «γεννήθηκε» τη δεκαετία του 1980, μόλις τα τελευταία χρόνια άρχισε να γίνεται δημοφιλής. Επιχειρηματίες επαναφέρουν στη ζωή ερειπωμένα ιστορικά χωριά της Ιταλίας, μετατρέποντάς τα σε ξενοδοχεία. Τα «alberghi diffusi» όπως τα κανονικά ξενοδοχεία διαθέτουν δωμάτια, μπαρ και εστιατόρια – επίσης, όπως τα κανονικά ξενοδοχεία διαθέτουν κεντρική διοίκηση.

Ομως σε αντίθεση με τα κανονικά ξενοδοχεία δεν στεγάζονται σε ένα κτιριακό συγκρότημα αλλά είναι διασκορπισμένα σε ένα ολόκληρο χωριό. Έτσι, η υποδοχή του ξενοδοχείου μπορεί να στεγάζεται στο δημαρχείο του χωριού, το εστιατόριό του δίπλα από την εκκλησία και το δωμάτια πάνω από μία όμορφη τρατορία ή μία μεσαιωνική γέφυρα. Η παραδοσιακή αισθητική των χωριών φυσικά διατηρείται αυτούσια.

Παράλληλα όμως διατηρούνται και οι θέσεις εργασίας των λιγοστών τους κατοίκων: τα ξενοδοχεία προσφέρουν δουλειά στους τοπικούς τυροκόμους, τους αγρότες, τους σερβιτόρους και τους μάγειρες. Ήδη λειτουργούν 40 επίσημα ξενοδοχεία τέτοιου τύπου, ενώ σχεδιάζονται ακόμη 100. Η ιδέα αποδειχθεί τόσο δημοφιλής στην Ιταλία που επιχειρηματίες εξετάζουν αντίστοιχες κινήσεις σε μεσαιωνικά χωριά στην Ελβετία και την Κροατία.

«Πατέρας» της πρωτότυπης ιδέας υπήρξε ο Τζιανκάρλο Νταλ’ Άρα, ένας ιταλός ξενοδοχειακός σύμβουλος, ο οποίος περιπλανώμενος στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στα σοκάκια ενός ημιερειπωμένου χωριού στην ορεινή περιοχή της βορειοανατολικής Ιταλίας – εικόνα που απαντάται σε δεκάδες χωριά της χώρας – σκεφτόταν τρόπους προκειμένου αυτές οι τοπικές οικονομίες να αναγεννηθούν μέσω του τουρισμού: μέσα σε διάστημα λίγων χρόνων είχαν δημιουργηθεί τα «alberghi diffusi».