Αντιφατικές δηλώσεις από Ιάπωνες αξιωματούχους σχετικά με το ατύχημα στη Φουκουσίμα έγιναν την Τρίτη, με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo να μεταδίδει ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξηθεί στο επίπεδο 7 η σοβαρότητα του συμβάντος, δηλαδή το μέγιστο βαθμό στην κλίμακα ο οποίος έχει αποδοθεί και στο Τσερνόμπιλ, κάτι που διαψεύστηκε από άλλες πηγές.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο που επικαλείται έκθεση της Επιτροπής Ατομικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας, αμέσως μετά το ατύχημα εκλύθηκαν τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εξετάζει εκ νέου την αξιολόγηση του συμβάντος σε μεγαλύτερο επίπεδο.
Πάντως, εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι δεν γνωρίζει για αύξηση του επιπέδου επικινδυνότητας και ότι η Φουκουσίμα παραμένει στο επίπεδο 5, ίδιο με το ατύχημα του Θρι Μάιλ Άιλαντ το 1979 στις ΗΠΑ.
Η έκθεση της Επιτροπής, κατά το Kyodo, αναφέρει ότι για μερικές ώρες εκλύονταν από τη Φουκουσίμα 10.000 τρισεκατομμύρια μπεκερέλ την ώρα (10.000 TBq/h), κάτι που θα δικαιολογούσε την κατάταξη του περιστατικού στον ίδιο βαθμό με το Τσερνόμπιλ.
Αργότερα, η ποσότητα περιορίστηκε σημαντικά στο 1 TBq την ώρα, προσθέτει η Επιτροπή.
Την ίδια ώρα, άλλοι υπολογισμοί δείχνουν ότι το συνολικό ποσό της έκθεσης στη ραδιενέργεια σε περιοχές 60 και 40 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο υπερβαίνει τα ετήσια επιτρεπτά όρια. Η ζώνη που περιγράφει η έκθεση περιλαμβάνονται οι πόλεις Φουκουσίμα, Σόμα, Μιναμισόμα και Ιουάκι.
Πρόκειται για περιοχές βορειοδυτικά και νότια-νοτιοανατολικά από το εργοστάσιο, αντίστοιχα, έξω από τη ζώνη των 20 χιλιομέτρων από όπου απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι. Σε απόσταση μέχρι και 30 χιλιόμετρα από τη Φουκουσίμα οι Αρχές ζήτησαν από το πληθυσμό να παραμένει στα σπίτια του.
Ωστόσο, φαίνεται ότι εξετάζουν τη διεύρυνση της ζώνης λόγω των μετρήσεων που δείχνουν αύξηση των ποσοστών και σε άλλες περιοχές. Σε κάποια σημεία υπάρχει φόβος ότι οι κάτοικοι έχουν εκτεθεί σε πάνω από 20 mSv το χρόνο, ποσότητα δυνητικά επικίνδυνη για την υγεία τους.