Την απευθείας σύσταση επιτροπής διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, γνωστότερης ως προανακριτικής επιτροπής, αποφάσισε, όπως αναμενόταν, να προτείνει η Κ.Ο. του ΠαΣοΚ, για την σύμβαση των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού, που υπεγράφη επί υπουργίας κ. Α. Τσοχατζόπουλου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό που επικράτησε μετά την μελέτη της σχετικής δικογραφίας που διαβιβάστηκε από την Δικαιοσύνη στην Βουλή, με την διαδικασία της απευθείας παραπομπής της υπόθεσης σε προανακριτική διασφαλίζεται με τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο η διερεύνηση τυχόν «ενεργών ποινικών ευθυνών» για το «πιο κρίσιμο τόσο από νομικής όσο και από ηθικής πλευράς ζήτημα, για το οποίο υπάρχουν ενδείξεις που επιβάλλουν την σε βάρος διερεύνηση από τη Βουλή και τελικά από τη Δικαιοσύνη, χωρίς να τίθεται φραγμός λόγω τυχόν παραγραφής ή λήξης της αρμοδιότητας της Βουλής».

Η πρόταση, σύμφωνα με κύκλους της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ, θα κατατεθεί εντός διημέρου, ενώ η προβλεπόμενη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης αναμένεται να διεξαχθεί μετά το Πάσχα, οπότε και θα συγκροτηθεί η προανακριτική επιτροπή.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε το γεγονός ότι στο δελτίο τύπου που έσπευσε να εκδώσει το ΠαΣοΚ, αναφέρεται μόνον το όνομα του κ. Τσοχατζόπουλου, ενώ συζητήσεις προκάλεσε η αναφορά σε «ενεργές ποινικές ευθύνες» που δεν εμπίπτουν σε παραγραφή, διατύπωση η οποία ερμηνεύτηκε ως έμμεση αναφορά στο αδίκημα της διακίνησης του «μαύρου χρήματος», κάτι που αναμένεται να διευκρινιστεί από την πρόταση που θα κατατεθεί επισήμως.

Εν τω μεταξύ, ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠαΣοΚ κ. Β. Έξαρχος επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο, αλλά και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευ. Βενιζέλο, όπως και τον πρόεδρο της Επιτροπής Αμυντικών Εξοπλισμών και Συμβάσεων κ. Ευτ. Δαμιανάκη, ώστε η εν λόγω επιτροπή, η οποία έχει συζητήσει την υπόθεση των υποβρυχίων, να μπορεί να καλεί στις συνεδριάσεις της, σύμφωνα με τα πρότυπα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αρμόδιους λειτουργούς ώστε να ενημερώνουν την Βουλή.