Στον σχεδιασμό αναθεωρημένου θεσμικού πλαισίου με στόχο «να αποκτήσει η χώρα εντός του 2011 ένα πραγματικά αξιόπιστο και σύγχρονο μηχανισμό αξιοποίησης και διαχείρισης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων», προχωρά το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Κατά τη συζήτηση του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερεύνησε το σκάνδαλο των ομολόγων (την περασμένη Παρασκευή, ημέρα απεργίας στα ΜΜΕ), η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κυρία Λούκα Κατσέλη, είπε σχετικά ότι η θεμελιώδης αρχή που θα διέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο θα πρέπει να είναι «το τετράπτυχο διαφάνεια – ασφάλεια – επαγγελματική διαχείριση – εποπτεία».
Οι άξονες που θα κινείται ο νέος σχεδιασμός, είναι:
1. Να επαναπροσδιοριστεί ο εποπτικός ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος.
2. Να αξιολογηθεί η ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης όλων των κινητών αξιών. «Απαιτείται να επαναπροσδιοριστούν τα κριτήρια διαχείρισης και αξιοποίησης του τεράστιου αποθέματος κινητών αξιών που κατέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και σήμερα φθάνει περίπου τα 27 δισ. ευρώ και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το απόθεμα καταθέσεων ύψους 15 δισ. ευρώ, που σήμερα βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος με αρνητικό πραγματικό επιτόκιο» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κατσέλη.
3. Να αξιοποιηθεί ορθολογικά η ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, η εμπορική αξία των οποίων ανέρχεται σήμερα περίπου στα 3 δισ. ευρώ.
4. Να αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό και ορθό πλαίσιο διαχείρισης, το οποίο θα βασίζεται στο πρότυπο της διαχείρισης τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού.
5. Να επανασυσταθεί και να λειτουργήσει η ειδική Επιτροπή Ελέγχου των Επενδύσεων, που σήμερα δεν έχει κανένα ρόλο, καθώς δεν υπάρχει ουσιαστικά διαχείριση και επένδυση των αποθεματικών των ταμείων.
Η κυρία Κατσέλη τόνισε ότι ήδη γίνεται ο διάλογος τόσο με τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων και την Τράπεζα της Ελλάδος, όσο και με κοινωνικούς φορείς και επαγγελματίες διαχειριστές, προκειμένου, όπως είπε, «να παρουσιάσουμε σύντομα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής τις προτάσεις μας και να προχωρήσουμε στην απαραίτητη νομοθετική πρωτοβουλία».
Οπως δήλωσε «βασική επιδίωξή μας είναι το να μην επιτρέψουμε να ξαναζήσουμε σκάνδαλα σαν κι αυτό με τα δομημένα ομόλογα».
Πόρισμα για ομόλογα:
Η πλειοιψηφία ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση για Δούκα – Τσιτουρίδη
Οσον αφορά τη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια της Βουλής την περασμένη Παρασκευή επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής, το ΠαΣοΚ τάχθηκε υπέρ της περαιτέρω διερεύνησης από προανακριτική επιτροπή τυχόν ποινικών ευθυνών των παραπεμφθέντων πρώην υπουργών της ΝΔ κκ. Σ. Τσιτουρίδη και Π. Δούκα. Ωστόσο, η πλειοψηφία διευκρίνισε ότι θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν το προηγούμενο με τα παραγεγραμμένα αδικήματα όσων παραπέμφθηκαν για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.
Oπως είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Πρωτόπαπας, «υπάρχει το πρόβλημα της αποφασιστικής προθεσμίας του Συντάγματος το οποίο θα εκτιμήσουμε». «Σε κάθε περίπτωση, όμως, με αυτό το πόρισμα βγαίνει η αλήθεια, τεκμηριώνεται το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων. Από ‘κεί και πέρα, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του με βάση το Σύνταγμα και το νόμο» πρόσθεσε ο κ. Πρωτόπαπας.
Από την πλευρά της η ΝΔ κατηγόρησε το ΠαΣοΚ για «κατήφορο σκοπιμοτήτων, ασύστατων ισχυρισμών και φαντασιώσεων», με στόχο «τη δημιουργία εντυπώσεων και τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων του», ενώ το ΚΚΕ δήλωσε ότι προκύπτουν σαφώς ευθύνες πολιτικών προσώπων και πως υπάρχει ανάγκη διερεύνησης ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών.
Την ίδια θέση πήρε και ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος διά του προέδρου της κοινοβουλευτικής του ομάδας κ. Αλ. Τσίπρα έκανε λόγο για «δικομματικό πολιτικό έγκλημα, το οποίο δεν πρόκειται να παραγραφεί από τη συνείδηση των εργαζομένων αυτής της χώρας».
Τέλος και ο ΛΑΟΣ ζήτησε περαιτέρω διερεύνηση καταγγέλλοντας δια του προέδρου του κ. Γ. Καρατζαφέρη τα δυο μεγάλα κόμματα ότι «έχουν καταδικάσει τον τόπο για πάρα πολλά χρόνια και το μόνο που μπορεί να περιμένει η Ελλάδα είναι εκλογές για να καθαρίσει το τοπίο».