Η αναθεώρηση των προβλέψεων για την ανάπτυξη των δύο μεγαλυτέρων οικονομιών του πλανήτη που έκανε το ΔΝΤ στην εαρινή του έκθεση – εξ αιτίας μάλιστα της κούρσας των τιμών του πετρελαίου – έριξε σήμερα τις τιμές του «μαύρου χρυσού» από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 μηνών στα οποία είχαν φθάσει. Η προοπτική χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης για τις ΗΠΑ και για την Ιαπωνία (άρα και η προοπτική μειωμένης ζήτησης για ενέργεια και πρώτες ύλες) έριξαν άλλωστε τις τιμές όλων των εμπορευμάτων, του χρυσού συμπεριλαμβανομένου.

Στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή του αργού είχε υποχωρήσει σήμερα το βράδυ στα 109,77 δολάρια το βαρέλι, 3,02 δολάρια ή 2,5% χαμηλότερα από την τιμή κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ωστόσο, προτού το ΔΝΤ ανακοινώσει τις εκτιμήσεις του για τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία και προτού στοχοποιήσει το πετρέλαιο ως τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο που απειλεί την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η τιμή του αργού είχε φθάσει στα 113,28 δολάρια το βάρελι.

Στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του Brent είχε υποχωρήσει σήμερα το βράδυ στα 123,92 δολάρια το βαρέλι από τα 127,02 δολάρια που είχε φθάσει προτού ανακοινωθεί η έκθεση του ΔΝΤ. Συγκριτικά με την τιμή στην οποία έκλεισε η αγορά την περασμένη Παρασκευή, η νεοϋορκέζικη αγορά έπεσε κατά περίπου 2,2% (2,73 δολάρια). Σημειωτέον ότι στην πτώση των τιμών του πετρελαίου συνέβαλε και η εκεχειρία στη Λιβύη.

Σημαντική πτώση σημείωσε και η τιμή του χρυσού από το νέο επίπεδο ρεκόρ των 1.478,18 δολαρίων η ουγκιά, στο οποίο είχε εκτιναχθεί το πρωί. Το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης η τιμή της ουγκιάς υποχωρούσε κατά 13,31 δολάρια από την τιμή κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής και είχε σταθεροποιηθεί στα 1.461,61 δολάρια η ουγκιά.