Την αντίθεσή της σε περαιτέρω μετοχοποίηση της ΔΕΗ εκφράζει η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της, με αφορμή το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις της ΓΕΝΟΠ από τις διοικήσεις της ΔΕΗ. Σήμερα το Δημόσιο κατέχει το 51% των μετοχών της ΔΕΗ και υπάρχει η εισήγηση να μειωθεί το ποσοστό στο 35% με διατήρηση του δημόσιου μάνατζμεντ, κάτι που είναι εφικτό.
Το πόρισμα πάντως θα εκδοθεί μετά το Πάσχα και θα κατατεθεί στην υπουργό ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη. Σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα που ξεκίνησε τον Ιανουάριο ο κ. Ρακιντζής έχει δείξει ότι οι χρηματοδοτήσεις από τα ταμεία της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, ύψους 25 εκ. ευρώ, για την περίοδο 1999-2010, είναι στο μεγαλύτερο τους μέρος παράνομες.
Από την πλευρά της η κ.Τίνα Μπιρμπίλη κρατά διακριτικές αποστάσεις και χαμηλούς τόνους για το θέμα, όπως άλλωστε και για το ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων.
Σε ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Εκλεκτοί κύριοι με εμάς δεν θα κάνετε δουλειές, δεν διατιθέμεθα. Λιγνίτη στην τιμή κόστους δεν θα σας αφήσουμε να πάρετε, υδροηλεκτρικά εργοστάσια δεν θα σας αφήσουμε να αρπάξετε, την οριακή τιμή του συστήματος και τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) δεν θα σας αφήσουμε να αλλάξετε, σε περαιτέρω μετοχοποίηση και εκχώρηση του μάνατζμεντ δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε, το μνημόνιο θα εξακολουθούμε να το αποκαλούμε φέρετρο όσο και αν ενοχλεί».
Ο επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ κ.Ν.Φωτόπουλος αφήνει υπονοούμενα ότι η χρονική στιγμή της δημοσιοποίησης του πορίσματος σχετίζεται άμεσα με τις επικείμενες εξελίξεις γύρω από το λιγνίτη και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εκτιμούν ότι το πόρισμα ίσως δημιουργήσει διαφορετική προσέγγιση και στο ενεργειακό νομοσχέδιο, που θεσπίζει τον διαχωρισμό των δικτύων μεταφοράς και διανομής από τη μητρική εταιρεία. Ένα νομοθέτημα κομβικό για τη ΓΕΝΟΠ, που αφορά στην ενσωμάτωση στο ελληνικό Δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας για το «3ο Ενεργειακό Πακέτο», και για την οποία έχει επιλεγεί η πλέον επωφελής για τη ΔΕΗ λύση με την οποία διαφωνούν οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί.
Πρόκειται για τη λύση της μεταφοράς των δικτύων (κυριότητα και διαχείριση) σε μια 100% θυγατρική της ΔΕΗ, αντί για μια εταιρεία 100% θυγατρική του Δημοσίου ή για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των δικτύων, το οποίο επιθυμούσε η Κομισιόν. Το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου έχει ολοκληρωθεί, και αποσταλεί στην Κομισιόν, αλλά παρ’ ότι έπρεπε βάσει του Μνημονίου να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή ως τις 31 Μαρτίου, δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη στο υπουργικό συμβούλιο.
Κρίσιμη απόφαση για την απεργία στα ΕΛΛΠΕ.
Ομαλά εξακολουθεί να εφοδιάζεται η αγορά με καύσιμα παρά την συμπλήρωση επτά ημερών απεργίας στον όμιλο των Ελληνικών Πετρελαίων.
Ωστόσω λόγω της αναταραχής οι τιμές των καυσίμων σημειώνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο με τη μέση τιμή αμόλυβδης να φθάνει πλέον το 1,71 ευρώ το λίτρο πανελλαδικά και στα νησιά να πωλείται πλέον στο 1,95!
Πολλά θα διευκρινιστούν σήμερα καθώς εκδικάζεται από το Εφετείο η έφεση των ΕΛΛΠΕ κατά της απεργίας που κανονικά λήγει την ερχόμενη Τετάρτη. Πάντως η απόφαση του Εφετείου είναι πιθανόν να μην εκδοθεί σήμερα.
Πάντως υπό το φάσμα της νέας απεργίας που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα πετρελαιοειδή για τη μη υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, ο κίνδυνος να παρατηρηθούν προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς είναι άμεσος.
Η 10ημερη απεργία του ΠΣΕΕΠ πραγματοποιήθηκε με αίτημα την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού στη νέα αναβαθμισμένη μονάδα της Θεσσαλονίκης, προκειμένου σύμφωνα με το σωματείο να καλύπτονται οι όροι ασφάλειας.
Η διοίκηση των ΕΛΛΠΕ είναι κατηγορηματική πάντως και τονίζει ότι η νέα μονάδα με βάση τα διεθνή πρότυπα αλλά και την δυτικοευρωπαϊκή πρακτική έχει επιπλέον προσωπικό και δεν είναι υποστελεχωμένη. Επιπρόσθετα υπογραμμίζεται η απόλυτη προτεραιότητα που δίνεται από τον όμιλο σε θέματα ασφάλειας και για αυτό το λόγο έχουν επενδυθεί 36 εκατ. ευρώ την τελευταία διετία και σχεδιάζεται να επενδυθούν ακόμη 57 εκατ. τα επόμενα δύο χρόνια.
Α.Γ.Χριστοδουλάκης