Αμετάβλητες στο 4,4% και στο 4,5% διατηρεί τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας εφέτος και το 2012 αντιστοίχως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Στην εαρινή έκθεσή του το Ταμείο αναθεωρεί, ωστόσο, επί το μετριοπαθέστερον την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, κρίνει «μη πειστικές» τις πολιτικές περιστολής των ελλειμμάτων που ακολουθούν Ουάσιγκτον και Τόκιο. Για την Ευρωζώνη το ΔΝΤ αναθεωρεί επί το αισιοδοξότερον τις προβλέψεις του. Απονέμει εύσημα στη Γερμανία, αλλά διατηρεί την παλαιότερη πρόβλεψή του για την Ελλάδα για ύφεση 3,3% εφέτος και ανάπτυξη 1,1% το 2012. Τέλος, το Ταμείο θεωρεί ότι η κούρσα του πετρελαίου συνιστά σήμερα τη μείζονα απειλή για την παγκόσμια οικονομία (αν και κρίνει «αυτοτροφοδοτούμενη» την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη).

Σύμφωνα με το World Economic Outlook του Ταμείου, ο ρυθμός επέκτασης της Ευρωζώνης θα διαμορφωθεί το 2011 στο 1,6% και το 2012 στο 1,8%. Οι παλαιότερες προβλέψεις του Ταμείου ήταν ανάπτυξη 1,7% εφέτος και 1,5% το 2011. Οπως εκτιμά το ΔΝΤ την ανάπτυξη της περιοχής επηρεάζουν αρνητικά η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Ειδικότερα για την Ελλάδα το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού συναντούν εμπόδια λόγω της υποχώρησης των φορολογικών εσόδων. Για την Πορτογαλία το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 1,5% εφέτος και 0,5% το 2012 λόγω αναλόγων προβλημάτων με την Ελλάδα (λόγω αδυναμίας δανεισμού από τις αγορές δηλαδή, διότι το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας ήταν το 2010 μόνο 83,2%). Για την Ιρλανδία το ΔΝΤ κατεβάζει την πρόβλεψή του για την εφετινή ανάπτυξη από το 0,9% στο 0,5%.

Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης συνεχίζεται να στηρίζεται στη Γερμανία, σύμφωνα με το Ταμείο. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία έχει αρχίσει να κεφαλαιοποιεί τον δυναμισμό της, τη μείωση των ελλειμμάτων της και τη θεαματική βελτίωση της αγοράς εργασίας. Γι’ αυτό και ανεβάζει την πρόβλεψή του για την εφετινή ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας από το 2,2% στο 2,5%.

Αντιθέτως, για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη οι προβλέψεις του Ταμείου δεν είναι θετικές. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ αναθεωρεί την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας από το 3% στο 2,8% για εφέτος και από το 3,1% στο 2,9% για την επόμενη χρονιά. Το ΔΝΤ χαρακτηρίζει «επικίνδυνη» τη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ (το αμερικανικό δημόσιο χρέο έφθασε το 2010 στα 14,26 τρισ. δολάρια ή στο 97,3% του ΑΕΠ της χώρας) και απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση Ομπάμα να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Σημειωτέον ότι το ΔΝΤ θεωρεί πως τροχοπέδη της αμερικανικής οικονομίας είναι η κούρσα των τιμών των εμπορευμάτων και δη του πετρελαίου. Υπογραμμίζει, μάλιστα, το ΔΝΤ ότι η ακριβή ενέργεια συνιστά σήμερα τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία. Το Ταμείο εκτιμά ότι η μέση τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί εφέτος στα 107,16 δολάρια το βαρέλι (αναφέρεται στη μέση τιμή του αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης).

Το Ταμείο είναι απαισιόδοξο και για τις εξελίξεις στην ιαπωνική οικονομία. Εκτιμά ότι ο καταστροφικός σεισμός της 11ης Μαρτίου και το τσουνάμι που ακολούθησε θα στοιχίσουν συνολικά από 3% έως 5% του ιαπωνικού ΑΕΠ. Αναθεωρεί την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη από το 1,6% στο 1,4% για το τρέχον έτος και χαρακτηρίζει επίσης «μη πειστική» τη δημοσιονομική πολιτική των κυβερνήσεων του Τόκιο (σημειωτέον ότι το δημόσιο χρέος της Ιαπωνίας έφθασε στο… 225,8% του ΑΕΠ το 2010).

Το ΔΝΤ κατεβάζει, τέλος, τον πήχη των προβλέψεών του και για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας (από το 2% στο 1,7% για το 2010, αν και διατηρεί σταθερή την πρόβλεψή του για ανάπτυξη 2,3% το 2012, έτος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου).