Μετά από τρία χρόνια σκληρής δικαστικής διαμάχης, η εταιρεία Χαλυβουργική, της οικογένειας του κ. Κ. Αγγελόπουλου, δικαιώθηκε στην αντιδικία της με τη Citigroup Global Markets για το περιεχόμενο ανάλυσης που αφορούσε την ανταγωνίστρια Σιδενόρ.
H απόφαση βρετανικού δικαστηρίου αποτελεί κόλαφο για τον χρηματοοικονομικό οίκο και βάλλει κατά της αξιοπιστίας των αναλυτών που αξιολογούν μετοχές και επιχειρήσεις.
Ολα άρχισαν τον Αύγουστο του 2007, όταν η Citigroup δημοσίευσε αξιολόγηση που αφορούσε την εισηγμένη Σιδενόρ και περιελάμβανε οικονομικά στοιχεία για τον κλάδο, δηλαδή για τη Χαλυβουργική και τη Χαλυβουργία Ελλάδος της οικογένειας Μάνεση, ως συγκρίσιμες εταιρείες.
Τα στοιχεία που είχε χρησιμοποιήσει ο αναλυτής της Citigroup για τη Χαλυβουργική, δε βρήκαν σύμφωνους τους διοικούντες της εταιρείας, αφού εκτιμούσε ότι τα μερίδια αγοράς της εταιρείας θα υποχωρούσαν το 2007, ενώ το 2006 η Χαλυβουργική είχε ολοκληρώσει επενδύσεις 220 εκατ. ευρώ, που διπλασίαζαν την παραγωγή της και σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις από τη Χαλυβουργική, ο ιστορικός όμιλος που ανέκαμπτε, ύστερα από μια μακρά περίοδο αδράνειας, διεκδικούσε μερίδια της τάξης του 50% στην εγχώρια αγορά.
Μάλιστα, και άλλες εκθέσεις εγχώριων και ξένων οίκων υπερθεμάτιζαν για τις προοπτικές της Σιδενόρ, αλλά σε πολλές περιπτώσεις τα στοιχεία προέρχονταν από την ίδια την εταιρεία και όχι από τις ενώσεις του κλάδου, αλλά ούτε και από τους εμπλεκόμενους ανταγωνιστές που δεν είχαν ερωτηθεί.
Το 2008 η Χαλυβουργική προσέφυγε στα βρετανικά δικαστήρια κατά του χρηματοοικονομικού κολοσσού και μόλις πριν από λίγες ημέρες η απόφαση ήταν καταδικαστική για τη Citigroup.
Οι δικηγόροι της Citigroup παραδέχθηκαν, ότι η ανάλυση περιείχε ανακριβή δεδομένα, ζήτησαν συγγνώμη από την ενάγουσα, συμφώνησαν σε αποζημίωση, αλλά και στην καταβολή των δικαστικών εξόδων.
Στα ελληνικά χρονικά δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο, δηλαδή ένας επιχειρηματίας ή μία εταιρεία να τα βάζει με έναν χρηματοοικονομικό κολοσσό και να δικαιώνεται.
Ισως η δικαίωση του κ. Μπερναρ Αρνό της LVMH κατά της Morgan Stanley το 2006, για την υπόθεση Guzzi, να προσομοιάζει με την υπόθεση της Χαλυβουργικής.
Μάλιστα, οι Financial Times σε σχετικό τους άρθρο, με αφορμή τη δικαίωση της Χαλυβουργικής, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο και εκτιμούν πως η υπόθεση αυτή αναδεικνύει το ζήτημα των νομικών ευθυνών που φέρουν οι τράπεζες και τα τμήματα ανάλυσης και θεωρούν ότι από εδώ και πέρα, όλη αυτή η «βιομηχανία» των αξιολογήσεων θα γίνει πιο προσεχτική.