Επί ξυρού ακμής κινείται ο εφετινός προϋπολογισμός με τα τακτικά έσοδα να σημειώνουν σημαντική πτώση το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 8,1%. Ούτε οι δαπάνες όμως βρέθηκαν εντός στόχου καθώς ξεπέρασαν το στόχο που έχει τεθεί από την τρόικα για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2011 κατά 156 εκατ. ευρώ.

Την «παρτίδα» του εφετινού προϋπολογισμού μέχρι στιγμής σώζει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς τα έσοδα εμφανίζονται αυξημένα κατά το πρώτο τρίμηνο τους έτους σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό κατά 121,3%, αντίθετα οι δαπάνες είναι μειωμένες κατά 55,3%. Αυτό είχε αποτέλεσμα το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού να εμφανίζει μικρή αύξηση έναντι του στόχου που έχει τεθεί κατά 9 εκατ. ευρώ.

Η αρνητική εικόνα των εσόδων όμως είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει την κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα φοροεισπρακτικά μέτρα προκειμένου να αναστραφεί η τάση που εμφανίζουν το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ηδη το ΣΔΟΕ αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν εξαπολύσει φοροκυνηγητό προς πάσα κατεύθυνση με στόχο κυρίως όσους δεν αποδίδουν Φόρο Προστιθέμενης Αξίας , Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών και δεν πληρώνουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Πάντως, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού παραμένει εντός των στόχων που είχαν τεθεί με τον προϋπολογισμό του 2011. Το έλλειμμα είναι 4.710 εκατ. ευρώ και υπολείπεται κατά μόλις 9 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου των 4.701 εκατ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2011 για το αντίστοιχο διάστημα. Κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2010 το έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 4.371 εκατ. ευρώ.

Πού αποδίδουν τη μείωση

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 11.114 εκατ. ευρώ και εμφανίζουν μείωση κατά 8,1%, ως προς το αντίστοιχο διάστημα του 2010, που οφείλεται σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου κυρίως στη μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση – κατά την περίοδο σύνταξης του προϋπολογισμού – στο τελευταίο τρίμηνο του 2010, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο (εφέτος δεν δόθηκε η ίδια παράταση στην εξόφληση των τελών), στα μειωμένα έσοδα από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις κατά 44 εκατ. ευρώ αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το τρέχον έτος λόγω της ευνοϊκότερης φορολόγησης φυσικών προσώπων βάσει του νέου φορολογικού νόμου.

Αξίζει ωστόσο να τονιστεί ότι η μείωση από την παρακράτηση του φόρου οφείλεται και στην αύξηση της ανεργίας αλλά και στις μειώσεις των μισθών του δημόσιου τομέα. Ουσιαστικά, δηλαδή, το υπουργείο Οικονομικών με τη μείωση των δαπανών – μισθών επηρέασε αρνητικά και τις εισπράξεις των εσόδων.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,5% γεγονός που οφείλεται κυρίως στην διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων και στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 437 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι πρωτογενείς δαπάνες που αποτελούν τον κυριότερο δείκτη μέτρησης του αποτελέσματος της προσπάθειας για τον περιορισμό των δαπανών είναι μειωμένες κατά 2,3% ή κατά 300 εκατ. ευρώ.