Κατέβασα τα κατακόκκινα στρογγυλά γυαλιά του οίκου Μarni στην άκρη της μύτης μου. Με αργές κινήσεις έκλεισα την ειδική ομπρέλα-ασπίδα στα γιαούρτια, στα αβγά και στις μολότοφ, όμοια με αυτή που χρησιμοποιεί ο γάλλος pr sident Νικολά Σαρκοζί.
Στάθηκα μπροστά στη βιτρίνα του Ζonar΄s chocolate house στον πεζόδρομο της Βουκουρεστίου. Τα μικρά αβγά, παρασκευασμένα από bitter σοκολάτα, ήταν τοποθετημένα σε έναν κρυστάλλινο δίσκο ακριβώς πίσω από τους τίτλους με τις κορυφαίες όπερες του πλανήτη. «La Βohéme», «La Τraviata», οι «Γάμοι του Φίγκαρο»… Αρχισα να σιγοσφυρίζω τις πρώτες νότες της «Αΐντα».
Η Εσθήρ βγήκε βιαστική από τη σοκολατερί κρατώντας στα χέρια της ένα τεράστιο παπί από κίτρινο και ροζ γλάσο.
«Ιt΄s Εaster-hipster time, baby!» φώναξε γεμάτη ενθουσιασμό. «Μία μοναδική ευκαιρία να τρέξουμε στους δρόμους κάτω από τις εκτυφλωτικές αχτίδες του ηλίου επιδεικνύοντας τα εντυπωσιακά καινούργια σύνολα του Βalenciaga, του Lanvin, του Cavalli» δάγκωσε το ζαχαρένιο αφτί της πάπιας.
Την τράβηξα από το μπράτσο και προχωρήσαμε προς τη Σταδίου. Ανοιξα και πάλι την ομπρέλα με την υπογραφή Christian Dior. Αν και Σάββατο απόγευμα, μια ομάδα διαδηλωτών πλησίαζε από την κάτω πλευρά του δρόμου. Παρατήρησα ότι στις βιτρίνες των πανάκριβων, exclusive boutiques διάσημων σχεδιαστών δεν αναγράφονταν πλέον τιμές δίπλα στα ρούχα και στα παπούτσια.
«Μμμ!Κάνουν πολύ καλά οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων καταστημάτων να μην τοποθετούν πια ταμπελίτσες δίπλα στα μοντέλα» είπα στη φίλη μου. «Οι τιμές με τα αρκετά μηδενικά είναι απαγορευτικές για τον απλό κόσμο» συνέχισα. «Ρrices οι οποίες προκαλούν και φέρνουν δικαιολογημένη αγανάκτηση σε εποχές σκληρής οικονομικής λιτότητας» τόνισα. «Οπως καταλαβαίνεις,dear,δεν έχουν όλοι τη δική μας τύχη!» αναστέναξα. «Ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία των πολύ “τυχερών” γυναικών που ξεκοκαλίζουν την παχυλή διατροφή των πρώην συζύγων τους» είπα κοιτάζοντας με ικανοποίηση το είδωλό μου στη βιτρίνα.
Στη στοά του City Link, λίγο έξω από το γυμναστήριο Ηolmes, ένα σκυλάκι, μάλλον… ακαταλαβίστικης ράτσας (κάτι μεταξύ κανίς και γκριφόν), γάβγιζε δαιμονισμένα.
Ο «κύριός» του, ο γνωστός ηθοποιός Παναγιώτης Μπουγιούρης, προσπαθούσε να το καθησυχάσει. Μάταια! Εκείνο συνεχίζει να γαβγίζει θυμίζοντάς μου έντονα το άτακτο pinscher μου Ρόμελ. Ο αρχιτέκτων-ΤV persona Γιώργης Λαμπαθάκης έτρεχε αμήχανα από την αριστερή στη δεξιά είσοδο του γυμναστηρίου, ενώ ο πρώην πρωταγωνιστής της σειράς «Τα μυστικά της Εδέμ» κατέβαζε ως τα φρύδια το τζόκεϊ καπέλο του.
«Χα!»με σκούντησε η Εσθήρ. «Γένια,καπέλα, γυαλιά,ο Μπουγιούρης έχει αλλάξει εντελώς την εικόνα του» υποστήριξε. «Λες και θέλει να κρυφτεί από κάτι.Η καινούργια του εμφάνιση δεν μου αρέσει καθόλου» σούφρωσε τη μύτη της ειρωνικά. «Κρίμα, διότι στο παρελθόν ο actor ήταν γοητευτικός» κατέληξε με απογοητευμένο ύφος. Ενας πραγματικά πολύ ωραίος άνδρας όμως τραβούσε τα βλέμματα σαν μαγνήτης δύο ορόφους πιο πάνω. Λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα του Σαββάτου που μας πέρασε. Ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος ήταν μούσκεμα! Το μπλε Τ-shirt και το ασορτί σορτσάκι είχαν κολλήσει στο καλογυμνασμένο σώμα του. Ο minister παρ΄ όλα αυτά συνέχισε να τρέχει γρήγορα, πολύ γρήγορα πάνω στον treadmill. Ολο και ανέβαζε την ταχύτητα. «Αυτός,παιδί μου,πρέπει να κάνει διάδρομο εδώ και δύο ώρες» είπα στην Εσθήρ. «Πρέπει να παραδεχθούμε, darling, ότι ο αριστοκρατικός Ρaul, έτσι όπως τον βλέπω, ξανθός,αρρενωπός,με κοιλιακούς-φέτες, είναι η επιτομή του Α-male» είπα- κάτι που παρατήρησε και η καλλονή Νταϊάν Κρούγκερ που συνέφαγε μαζί του την περασμένη Δευτέρα- ενώ του έριξα ένα εξεταστικό βλέμμα. «Ηardworking,οικογενειάρχης,πιστός στη “γυμναστική ρουτίνα” του, τηρεί όλες τις προϋποθέσεις του αρσενικού-πρότυπο» σημείωσα.

Ο Τάιλερ Μπρυλέ και το baby boom στην οικογένεια Βαρδινογιάννη

Απλωσα τα χέρια μου στα βαράκια. Το κινητό μου με τη στρας θήκη της Chanel χτύπησε ακριβώς εκείνη τη στιγμή. Δίπλα στην μπορντό φόρμα της Donna Κaran. Ο χρυσός κληρονόμος Φίφης ΔελμούζοςΚασσανδρής με πληροφορούσε από τη βρετανική πρωτεύουσα ότι το προηγούμενο βράδυ συνέφαγε στο ινδικής κουζίνας Αmaya (στο luxury τρίγωνο μεταξύ Ζafferano, Louboutin και Ηarvey Νichols) με τον editor in chief του «Μonocle» Τάιλερ Μπρυλέ. «Αχ! Αχ! Αυτός ο φοβερός τύπος που όλοι ονειρεύονται να συναντήσουν» φώναξα. «Εκδότης, δημοσιογράφος, δημιουργός του “Wallpaper”, πανίσχυρος στον χώρο των media, των επιχειρήσεων και του “ψαγμένου” lifestyle» συνέχισα. «Μαθαίνω ότι έχει μετακομίσει το έντυπό του σε ολοκαίνουργια πολυτελή γραφεία. Τον είχαμε επισκεφθεί με την Τίτη Κουμαντάρου, στενή του φίλη, στο παλιό του κτίριο.
What a guy!» κατέληξα. «Στα καινούργια του γραφεία πάντως τον επισκέφθηκε λίγο καιρό πριν ο κ. Γερουλάνος. Προηγουμένως ο minister είχε κάνει μια βόλτα και από το Βlue Fin Βuilding του “Wallpaper”» μου είπε ο Φίφης από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής.
Κοίταξα ξαφνιασμένη τον υπουργό που συνέχισε να γυμνάζεται. «Τι σύμπτωση!» σκέφθηκα. «Λοιπόν» συνέχισε ο κ. Δελμούζος-Κασσανδρής, «ο κ. Μπρυλέ σκέφτεται όχι μόνο να βοηθήσει την Ελλάδα προβάλλοντας τον πολιτισμό και τον τουρισμό της μέσα από το διεθνούς φήμης super επιτυχημένο έντυπο, αλλά σχεδιάζει να έρθει και ο ίδιος εδώ» τόνισε γεμάτος χαρά. «Ο Τάιλερ θα καταφθάσει στη χώρα με τις καταγάλανες θάλασσες, τις δαντελωτές ακρογιαλιές και τους κατσουφιασμένους ανθρώπους που στενάζουν από τα σκληρά μέτρα των αυστηρών κυρίων της τρόικας, για μια κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά» υποστήριξε. «Οπως καταλαβαίνεις, θα συναντήσει πάλι τον κ. Γερουλάνο με τον οποίο έχει αναπτύξει φιλική σχέση» υπογράμμισε.
Στη συνέχεια ο στενός μου φίλος με πληροφόρησε για το νέο μέλος που έκανε την είσοδό του στην οικογένεια Βαρδινογιάννη. Η κόρη του Βαρδή και της Μαριάννας (είναι το πέμπτο παιδί τους), η γλυκιά, κατάξανθη Βαρδιάννα, απέκτησε αγοράκι. Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν. Σε κλινική του Λονδίνου όπου κατοικεί μόνιμα μαζί με τον σύζυγό της τα τελευταία χρόνια. Ολη η οικογένεια βρέθηκε στο Λονδίνο για να καλωσορίσει το αγοράκι το οποίο έμοιαζε, όπως μου είπε ένας φίλος μου, με little angel… Ο μεγαλοεπιχειρηματίας Βαρδής Βαρδινογιάννης ήταν πανευτυχής. Ο μικρός είναι το 12ο εγγόνι για την οικογένεια. Και το 10ο αρσενικό μέλος. So many handsome guys, που θα κάψουν καρδιές στον κοριτσόκοσμο μερικά χρόνια αργότερα… Να τους ζήσει λοιπόν!

Γαλαζοαίματοι και jet setters στη Μαδρίτη

Την επόμενη ημέρα αναχώρησα για τη Μαδρίτη. Η διεθνούς φήμης ελληνίδα γλύπτρια Σοφία Βάρη εκθέτει τη νέα δουλειά της παρουσία σημαντικών προσωπικοτήτων από τον χώρο του πολιτισμού, των εικαστικών, της πολιτικής και του τζετ σετ. Το μεσημέρι της Δευτέρας 4 Απριλίου, με τίτλο «Sophia Vari Εxhibition Sculptures in Μadrid». Μια μεγαλειώδης, huge θα έλεγα, έκθεση- για να χρησιμοποιήσω international λεξιλόγιο-, αφού πραγματοποιήθηκε στην περίφημη λεωφόρο Ρaseo de la Castellana της Μαδρίτης. Τα γιγαντιαία γλυπτά της Σοφίας δημιουργούν συνωστισμό σε έναν δρόμο που για τους Μαδριλένους είναι ό,τι και η Champslys es στο Παρίσι.
Λίγο πριν από τις 12.00 το μεσημέρι έφθασα στον χώρο της έκθεσης. Η πανύψηλη Σοφία ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, με ένα φόρεμα του οίκου Ungaro και τα εκπληκτικά μπιζού της. Τα bijoux sculpt s της καλλιτέχνιδος από έβενο, χρυσό, σμάλτο και ακατέργαστο σμαράγδι φορούσαν και οι διάσημες φίλες της. Η σχεδιάστρια Καρολίνα Χερέρα, η οποία κατέφθασε από τη Νέα Υόρκη, είχε επιλέξει τη minaudiere «Εgide», η πριγκίπισσα Ιρα φον Φύρστενμπεργκ τα σκουλαρίκια «Ρelagon» από έβενο και χρυσό, η Τίκι Ατένσιο, μέλος του Συμβουλίου του Μουσείου Γκουγκενχάιμ και ιδιοκτήτρια μιας εκπληκτικής βίλας στο Καπ Φερά, το super γλυπτό δαχτυλίδι «Μedee».

Monumental υπογραφές και φιλοφρονήσεις

Η Καρολίνα Μαυρολέων στάθηκε και εκείνη μπροστά σε ένα από τα μνημειακά γλυπτά της Βάρη. «Εχει πεντέμισι μέτρα ύψος» μου ψιθύρισε με θαυμασμό. Στην απέναντι πλευρά η Μάγδα Μπαλτογιάννη , στενή φίλη, συνεργάτις και διοργανώτρια ακόμη μιας international έκθεσης της Σοφίας, συνομιλούσε με τον φημισμένο ζωγράφο και γλύπτη Φερνάντο Μποτέρο. Ο κολομβιανής καταγωγής σύζυγος της Βάρη είχε αφιχθεί το προηγούμενο βράδυ με λίαρ τζετ. Εκεί βρισκόταν ο curator της Βiennale Βενετίας Βιτόριο Σγκάρμπι, μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα, ο οποίος συνομιλούσε με την κόρη του Μποτέρο, Λίνα, την πριγκίπισσα Ειρήνη και την Αννυ Πετράκη. Ο πρώην βασιλιάς της Βουλγαρίας Συμεών έδειχνε ενθουσιασμένος από τη συνάντησή του με το ζεύγος Γιώργου και Ηρώς Κόβα και τις κυρίες Πετράκη και Βέτα Τσουκαλά.
Μετά την έκθεση, γύρω στις 1.30 το μεσημέρι, ακολούθησε γεύμα στο εστιατόριο Ρedro Larumbe. Το προηγούμενο βράδυ είχε διοργανωθεί δείπνο στο restaurant Viejo Μadrid.
Μετά τη Μαδρίτη η έκθεση θα ταξιδέψει στο Παρίσι, στη Ρώμη και στη Γενεύη. Θα ακολουθήσουν τα ταξίδια του ζεύγους στην Πιετρασάντρα, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο εργαστήρι τους, στο Μόντε Κάρλο και στην Ελλάδα. Ακουσα τη Σοφία να λέει στους jet setters και πάμπλουτους καλεσμένους της: «Σε εποχές διεθνούς οικονομικής κρίσης η τέχνη πάει ακόμη καλύτερα. Τα έργα είναι η πιο σίγουρη επένδυση. Πέρα όμως απ΄ όλα αυτά, για μένα η μεγαλύτερη ευχαρίστηση είναι να επισκέπτομαι την Ελλάδα. Είμαι υπερήφανη για την πατρίδα μου.
Παρά τα προβλήματα πιστεύω ότι τελικά θα τα βγάλουμε πέρα». Ενα μικρό δάκρυ έλαμψε στις άκρες των ματιών μου. Το σκούπισα με τη ροζ πασμίνα του Valentino.

Ορχιδέες και ουρανοξύστες

Ω ναι! Και πάλι ναι! Τώρα και μόνο τώρα καταλαβαίνουν κάποιοι την έλλειψη της χορηγίας. Εκείνες οι συχνότατες, τεράστιες χορηγίες από τον πρώην κραταιό νεαρό επιχειρηματία. Μετά την αναχώρησή του από την Ελλάδα και την εγκατάστασή του σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και αριστοκρατικό προάστιο στο οποίο διαμένουν μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας, όλα ομοιάζουν τόσο πτωχά… Οι χορηγίες έπαυσαν, τα χρήματα σταμάτησαν να ρέουν στα ταμεία. Και αυτές ακόμη οι λευκές ορχιδέες μαράθηκαν στα βάζα. Πόσο άρεσαν οι λευκές ορχιδέες στον businessman… Φίλος από τη Νέα Υόρκη με πληροφόρησε ότι ο επιχειρηματίας εξακολουθεί να τα… σκάει χοντρά, σε αυτούς όμως που θέλει. Οι ταλαντούχες κόρες αλλοδαπού πασίγνωστου συνεργάτη του που έχει επιτελικό ρόλο στις εταιρείες του διαμένουν σε έναν από τους ακριβότερους ουρανοξύστες του Μανχάταν. Ο έλλην επιχειρηματίας με το glamorous lifestyle πληρώνει το ενοίκιο.
Και είναι πολλές χιλιάδες δολάρια. Επιλογές είναι αυτές… Με άρωμα από Fifth, Ρark και Μadison Αvenue.

Trendy restos και «κυνηγημένοι υπουργοί»

Η υφυπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου περπατούσε στο πεζοδρόμιο της πλατείας Κολωνακίου ακριβώς απέναντι από το Central. Τυλιγμένη με μια κάπα που την έκανε να μοιάζει με θηλυκό Ρομπέν των Δασών. Κοιτούσε γύρω της προσεκτικά και προχωρούσε… Ουχί! Οι γνωστοί «κύριοι» συγκεκριμένου κόμματος που, όπως υποστηρίζει ο Θόδωρος Πάγκαλος, διοργανώνουν τις γιαουρτοεπιθέσεις δεν βρίσκονταν εκεί. Εμαθα ότι κυνηγούσαν την ίδια ώρα με τους γνωστούς γιαουρτοκεσέδες πρώην πανίσχυρο υπουργό του ΠαΣοΚ.
Εκείνος πρόλαβε να χωθεί στο Ρasaji μέσα στη Στοά Σπυρομήλιου. Κοιτούσε τρομαγμένος μέσα από τις τζαμαρίες. Τόλμησε να αναχωρήσει για το σπίτι του στα βόρεια τρεις ώρες μετά. Τα συχνά πλέον, τραγελαφικά αυτά περιστατικά με οδήγησαν σε μια… παράτολμη ίσως σκέψη. Μήπως κάποια γνωστή ή λιγότερο γνωστή γαλακτοβιομηχανία θα έπρεπε να αναλάβει τη… χορηγία; Free διαφήμιση.
Μερικές ώρες αργότερα ο Ντέμης Νικολαΐδης, η Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης έκαναν την εμφάνισή τους στο ίδιο εστιατόριο. Ελάχιστα λεπτά αργότερα έφθαναν στο δημοφιλές spot η Μαρινέλλα και η Κάτια Δανδουλάκη. Πάντως ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης προτίμησε τη σιγουριά του roof garden της «Μεγάλης Βρεταννίας» και το μενού του νεαρού, ταλαντούχου σεφ Αστέριου Κουστούδη. Ανετος ο συμπαθής Μichel, συνομιλούσε με δύο φίλους του.
Στον «Τηλέμαχο» της Κηφισιάς οι περισσότεροι είχαν λάβει θέσεις γύρω από τα τραπέζια του εξωτερικού section. Τα παϊδάκια και οι μπριζολίτσες είναι πιο νόστιμες όταν περνάει από πάνω τους το ανοιξιάτικο αεράκι. Ο Νίκος Χατζηνικολάου συνέτρωγε με τη σύζυγό του Κρίστι. Σε άλλο τραπέζι ο Γιάννης Β.Βαρδινογιάννης (Τζίγγερ) απολάμβανε το φαγητό του έχοντας την ωραία, ξανθιά Μελίσα στο πλευρό του.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ