Συγκλονίζει η τραγωδία στη Λαμπεντούζα, στα ανοιχτά της οποίας τα ξημερώματα της Τετάρτης βρήκαν τραγικό θάνατο από πνιγμό δεκάδες μετανάστες. Οι μετανάστες επιχειρούσαν να διασχίσουν με δουλεμπορικό πλοιάριο τη Μεσόγειο και από τις ακτές της Λιβύης να φτάσουν στο ιταλικό νησί, όπου τις τελευταίες εβδομάδες, με την αραβική κρίση, έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες Αφρικανοί που επιθυμούν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη.

Το πλοιάριο είχε ξεκινήσει από την Τρίπολη της Λιβύης, αργά το βράδυ της Τρίτης. Τα ξημερώματα της Τετάρτης οι ιταλικές ακτές έλαβαν σήμα κινδύνου για ένα πλοίο που μετέφερε μετανάστες στη Λαμπεντούζα και αντιμετώπιζε προβλήματα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το ιταλικό λιμενικό επενέβη αμέσως και κατάφερε να περισυλλέξει από τη θάλασσα, μετά το ναυάγιο του δουλεμπορικού, συνολικά 48 μετανάστες. Αλλοι τρεις σώθηκαν από ένα ψαράδικο, απ’ όσα έσπευσαν στην περιοχή μετά το περιστατικό.

Ο καπετάνιος του ψαράδικου, δήλωσε μετά την επιστροφή του στο λιμάνι της Λαμπεντούζα ότι οι καιρικές συνθήκες την ώρα του ναυαγίου ήταν πολύ κακές. Οταν το καϊκι του έλαβε το σήμα SOS από το δουλεμπορικό, έσπευσε αμέσως στην περιοχή, όπου βρίσκονταν ήδη δύο σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής. «Ρίξαμε τους προβολείς στο νερό και βλέπαμε δεκάδες χέρια ανάμεσα από τα κύματα. Δεκάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να κρατηθούν στην επιφάνεια της θάλασσας». Παρά το σκοτάδι της νύχτας, το ψαράδικο κατάφερε να σώσει τρεις μετανάστες.

Οσοι μετανάστες ήταν από τους τυχερούς, βρίσκονται πλέον σε ασφαλές σημείο σε στρατιωτική βάση της Λαμπεντούζα, ενώ περίπου 15 παραμένουν στο νοσοκομείο του νησιού, παρουσιάζοντας σημάδια υποθερμίας. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το ιταλικό λιμενικό κάνει λόγο για συνολικά 244 μετανάστες που επέβαιναν στο δουλεμπορικό, κυρίως από το Μπανγκλαντές, τη Νιγηρία και το Σουδάν.