Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την Τετάρτη να παραπέμψει το Βέλγιο, τη Δανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επειδή δεν συμμορφώθηκαν με τη νομοθεσία της ΕΕ για τα ύδατα και δεν υπέβαλαν σχέδια διαχείρισης για τις λεκάνες απορροής των ποταμών τους.

Τα σχέδια θεωρούνται απαραίτητα για την επίτευξη του στόχου της ΕΕ σχετικά με την «καλή κατάσταση» των ευρωπαϊκών υδάτων μέχρι το 2015, και έπρεπε να έχουν δημοσιευθεί το αργότερο μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2009.

Ουσιαστικά, πρόκειται για παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας 2000/60/ΕΚ, η οποία αποτελεί βασικό μέσο για την προστασία της ποιότητας των υδάτων.

Η οδηγία αυτή καθιερώνει ένα πλαίσιο κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής υδάτων, και υποχρεώνει τα κράτη μέλη να δημοσιεύουν σχέδιο διαχείρισης για κάθε περιοχή λεκάνης απορροής ποταμού, το αργότερο εννέα χρόνια μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας.

Τα κράτη-μέλη με διεθνείς ποταμούς οφείλουν να συνεργάζονται για την εκπόνηση ενιαίου διεθνούς σχεδίου διαχείρισης λεκάνης απορροής των ποταμών αυτών.

Η οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα υποχρεώνει τα κράτη μέλη να συμβουλεύονται τα δημόσια και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τα εν λόγω σχέδια, καθώς και να δημοσιεύουν τα αντίγραφα των προτάσεων για ανάλογα σχέδια, προβλέποντας μια περίοδο έξι μηνών για υποβολή γραπτών παρατηρήσεων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι σχετικές εργασίες έχουν ξεκινήσει στο Βέλγιο, τη Δανία, την Ελλάδα και την Πορτογαλία, αλλά τα τέσσερα αυτά κράτη μέλη δεν έχουν μέχρι τώρα εγκρίνει και δημοσιεύσει τα σχέδιά τους.

Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Επιτροπή αναφέρει ότι η χώρα μας δεν έχει ακόμη ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση και θα δημοσιεύει τα σχέδιά της το Μάρτιο του 2012.