Ενα αλλιώτικο παζάρι για έναν αλλιώτικο σκοπό θα γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Ο σύλλογος «Κύτταρο» καλεί όλους να παραβρεθούν στην πασχαλινή εορταγορά του όπου θα διατίθενται λαμπάδες, χειροποίητα κοσμήματα, παιχνίδια,, πασχαλινά είδη και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μόνιμα μέλη του συλλόγου είναι άνθρωποι που ως παιδιά ή έφηβοι ασθένησαν από καρκίνο, αλλά τον ξεπέρασαν. «Το όνομα του συλλόγου μας προέρχεται από το κύτταρο που κάποτε άλλαξε την υγεία μας και τη ζωή μας. Και μόνο η ύπαρξη του συλλόγου δείχνει ότι το δημοσιογραφικό κλισέ περί “επάρατης νόσου” είναι αποτυχημένο», λέει η πρόεδρος του συλλόγου κυρία Αιμιλία Τσίρου.

Η ίδια προσβλήθηκε από λευχαιμία σε ηλικία 7,5 ετών. Μετά από ακτινοθεραπεία και χημειοθεραπεία που κράτησε τρία χρόνια και την ιατρική παρακολούθηση που ακολούθησε, σήμερα έχει αποθεραπευτεί πλήρως. «Το 2008, όταν ξεκίνησε ο σύλλογος μας ήμασταν 45 μόνιμα μέλη. Σήμερα είμαστε περίπου 100. Σκοπός μας είναι η συμπαράσταση προς παιδιά και εφήβους που πάσχουν από καρκίνο, αλλά και η προάσπιση των νομικών ηθικών και υλικών δικαιωμάτων των θεραπευμένων» τονίζει η κυρία Τσίρου.

«Το 75% θεραπεύεται»

«Αυτό που έχει σημασία να ειπωθεί είναι ότι το των 75% περιπτώσεων παίδων ή εφήβων που προσβάλλονται από κάποια μορφή καρκίνου θεραπεύονται» υπογραμμίζει η διευθύντρια του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου παίδων Αγλαΐα Κυριακού κυρία Ελένη Κοσμίδη – Βασιλάτου. «Πριν από μερικά χρόνια το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 65%».
Τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα τα μέλη του Συλλόγου Κύτταρο επισκέπτονται τον ξενώνα του αδερφού σωματείου της Φλόγας, στο Γουδί, όπου φιλοξενούνται παιδιά και έφηβοι με νεοπλασματική ασθένεια.

«Οπως ισχύει και με άλλες ασθένειες, όσοι έχουν ένα πρόβλημα, έχουν την τάση να ανοίγονται πιο εύκολα σε ανθρώπους με παρόμοιες εμπειρίες», λέει ο ταμίας του «Κυττάρου» κ. Γιάννης Αγγελακόπουλος, 24 ετών, ο οποίος νόσησε από λευχαιμία σε ηλικία 9 ετών, το ξεπέρασε και σήμερα φοιτά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Τα περισσότερα παιδιά και έφηβοι είναι αρκετά αισιόδοξα για την πορεία τους. Προβληματίζονται πιο πολύ για κάποιες παρενέργειες της θεραπείας. Μας ρωτάνε πότε ξαναβγούν τα μαλλιά τους, ή για ποιο λόγο νιώθουν τόσο καταπτοημένοι. Μάλιστα αν τύχει κάποια περίπτωση φιλοξενούμενου να είναι παρόμοια με εκείνη ενός μέλος του σωματείου, οι ίδιοι οι γιατροί μας ζητάνε να μιλήσουμε με αυτό το παιδί» λέει ο κ. Αγγελακόπουλος.

Ενισχύοντας αυτή την άποψη η κυρία Κοσμίδη – Βασιλάτου διηγείται ένα περιστατικό από την εμπειρία της. «Πρόσφατα επισκέφτηκε το νοσοκομείο για εξετάσεις ένας νεαρός που είχε περάσει μια μορφή καρκίνου του νεφρού σε μικρή ηλικία. Συνέπεσε με την παρουσία μιας μητέρας με ένα εξάχρονο κοριτσάκι που αντιμετώπιζε παρόμοιο πρόβλημα. Αφού τους σύστησα και μιλήσανε η μητέρα μου είπε: «Αυτή η γνωριμία ήταν πολύ καλύτερη από τη χημειοθεραπεία»».

Ωρες λειτουργίας του παζαριού.

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων Ακαδημίας 50, Αίθουσα Κόντογλου.
Σάββατο 9 Απριλίου 10.00 – 20.00
Κυριακή 10 Απριλίου 10.00 – 18.00

Κύτταρο

Σύλλογος Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια στην Παιδική & Εφηβική Ηλικία
Αιγίου 6-8 Γουδί τηλ. 210 7485000