Στα έργα ζωγραφικής των τάφων της κοιλάδας του Νείλου, η αριστοκρατία της Αιγύπτου εμφανίζεται λυγερή, όμορφη και, πάνω απ΄ όλα, υγιής. Οι ερευνητές όμως είχαν από καιρό τις αμφιβολίες τους κατά πόσον η ζωή στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας στην αρχαία Αίγυπτο ήταν τόσο ρόδινη. Αλλωστε οι Αιγύπτιοι γιατροί είχαν παρατηρήσει, τουλάχιστον από το 1500 π. Χ. συμπτώματα στηθάγχης, εμφράγματος και καρδιακής ανεπάρκειας σε ασθενείς τους, τα οποία είχαν καταγράψει σε ιατρικούς παπύρους.
Ωστόσο δεν ανέφεραν πόσο συχνά έβλεπαν αυτές τις περιπτώσεις. Ερώτημα που απαντάται τώρα από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τους καρδιολόγους Αντελ Αλαμ της Ιατρικής Σχολής του Καΐρου και Γκρέκορι Τόμας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, οι οποίοι αφού εξέτασαν 44 μούμιες ατόμων της ανώτερης τάξης, που διατηρούσαν ακόμη αναγνωρίσιμο καρδιαγγειακό ιστό, διαπίστωσαν ότι το 45% από αυτές παρουσίαζε σκλήρυνση των αρτηριών.
«Είμαστε έκπληκτοι από την μεγάλη συχνότητα εμφάνισης αρτηριοσκλήρωσης και μάλιστα σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας, αφού η μέση ηλικία θανάτου ήταν περίπου 40 χρονών», δήλωσε το μέλος της ερευνητικής ομάδας Τζέιμς Σάδερλαντ. Αν όμως στη σημερινή εποχή ορισμένοι παράγοντες όπως το κάπνισμα, η πλούσια σε θερμίδες δίαιτα, καθώς και ένας τρόπος ζωής χωρίς άσκηση μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αρτηριοσκλήρωσης, πόσο διαδεδομένοι μπορεί να ήταν αυτοί οι παράγοντες στην αρχαία Αίγυπτο;
Σύμφωνα με τα κείμενα των ιερογλυφικών η ανώτερη τάξη των αρχαίων Αιγυπτίων απολάμβανε τροφές πλούσιες σε θερμίδες τροφές, όπως για παράδειγμα γλυκά με μέλι. Αλλά δεν κάπνιζαν και σε μία εποχή πριν από τα αυτοκίνητα, ήταν πιθανό να ασκούνται πολύ περισσότερο από ο, τι πολλοί από εμάς σήμερα. «Έτσι πιστεύουμε ότι πρέπει να υπήρχαν άλλοι παράγοντες κινδύνου, που δεν γνωρίζουμε», λέει ο κ. Τόμας. Και ένας τέτοιος κίνδυνος θα μπορούσε να είναι η μεγάλη έκθεση σε βακτηριακές λοιμώξεις και λοιμώδη νοσήματα. Αλλωστε παρασιτικές ασθένειες όπως η ελονοσία και η σχιστοσωμίαση είναι ενδημικές στην κοιλάδα του Νείλου και οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είχαν ελάχιστα μέσα για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία τους. Οπως λέει μάλιστα ο καρδιολόγος Μάικλ Μιγιαμότο «Ολη αυτή η μόλυνση μπορεί να δημιουργούσε φλεγμονώδεις αντιδράσεις στους αρχαίους Αιγυπτίους». Υπόθεση που θα ελέγξει τώρα η ερευνητική ομάδα με αξονικές τομογραφίες στις μούμιες, που θα αναζητήσουν χρόνιες λοιμώξεις, όπως είναι η οστική λοίμωξη και η περιοδοντική νόσος.