• Αναζήτηση
 • Οι Λειψοί, το δεύτερο «πράσινο νησί»

  Οι Λειψοί θα είναι το δεύτερο «πράσινο νησί», μετά τον Αη-Στράτη, που θα καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακοίνωσε από το συνέδριο του Economist η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

  Οι Λειψοί θα είναι το δεύτερο «πράσινο νησί», μετά τον Αη-Στράτη, που θα καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακοίνωσε από το συνέδριο του Economist η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

  Παράλληλα, θα υπάρξει και «πράσινο χωριό», που θα είναι ένα ενεργειακό αυτόνομο χωριό του νομού Άρτας, ενώ προωθούνται σειρά άλλων πιλοτικών δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια.

  Μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την καινοτομία και την ευρυζωνικότητα, η κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει εστία καινοτομίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στους τομείς των υλικών και της εξοικονόμησης ενέργειας. Στην κατεύθυνση αυτή το υπουργείο Περιβάλλοντος υλοποιεί πιλοτικές δράσεις που περιλαμβάνουν, εκτός από το πράσινο νησί και το πράσινο χωριό, τα προγράμματα για:

  – 100 πράσινες οροφές

  – πράσινα στρατόπεδα

  – πράσινες γειτονιές, αρχής γενομένης από την Αγία Βαρβάρα, όπου ανακατασκευάζονται τέσσερις εργατικές πολυκατοικίες, ώστε να μηδενιστεί η ενεργειακή τους κατανάλωση

  – πράσινα μουσεία

  – πράσινα κτίρια (πέντε κτίρια του Δημοσίου, 40 σχολεία, εμπορικά και βιοτεχνικά κτίρια σε συνεργασία με τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος)

  Η υπουργός Περιβάλλοντος ανήγγειλε, επίσης, σύντομα πρωτοβουλία για χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων από τρίτους, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, ενώ παρουσίασε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, περισσότεροι καύσωνες, μεγαλύτερες δαπάνες για θέρμανση / ψύξη κλπ.) στο περιβάλλον.

  «Δεν μπορώ να διαφωνήσω με την κα Μπιρμπίλη, στο θέμα αυτό υπάρχει συναίνεση» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρώην επίτροπος Περιβάλλοντος, Στ. Δήμας.

  Ο κ. Δήμας ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντιμετωπίσουν υψηλότερες τιμές ενέργειας, περιορισμούς στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και ανταγωνισμό για την εξασφάλιση ενεργειακών πηγών.

  «Χρειάζεται στροφή στην πράσινη οικονομία» είπε ο πρώην επίτροπος, η οποία θα οδηγήσει σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μείωση του κόστους, μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα καύσιμα, αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας, ανάπτυξη της καινοτομίας. Για να επιτευχθούν οι στόχοι, τόνισε, χρειάζεται άρση των εμποδίων, μεταξύ άλλων, με αύξηση του κόστους ρύπανσης (δηλαδή της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου) και αναθεώρηση του ευρωπαϊκού στόχου μείωσης των εκπομπών από 20 σε 30 % ως το 2020.

  Δείτε επίσης
  Αφιερώματα
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk