Βοήθεια από τη Ρωσία ζήτησε η Ιαπωνία ώστε να μπορέσει να περιορίσει αυτό που τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης χαρακτήρισαν ως την χειρότερη πυρηνική κρίση μετά το Τσερνομπίλ. Το Τόκιο ζήτησε από την Μόσχα την αποστολή ενός ειδικού πλοίου για την αντιμετώπιση της ραδιενέργειας, το οποίο χρησιμοποιείται για την αποσυναρμολόγηση πυρηνικών υποβρυχίων.

Το πλοίο «Suzuran» είναι φτιαγμένο ειδικά για την επεξεργασία ραδιενεργών υγρών και ναυπηγήθηκε από κοινού από την Ρωσία και την Ιαπωνία για να βοηθήσει στην αποσυναρμολόγηση πυρηνικών υποβρυχίων του ρωσικού στόλου του Βλαδιβοστόκ, ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν θα ρίχνονται στην Ιαπωνική Θάλασσα ύδατα μολυσμένα με ραδιενέργεια .

Οι μηχανικοί του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα έχουν βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση καθώς έχουν αναγκαστεί να διοχετεύσουν στη θάλασσα νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες, ενώ παράλληλα καταφεύγουν σε λύσεις απελπισίας για να περιορίσουν τη ζημιά και να βρουν την πηγή της διαρροής ραδιενέργειας.