Από την 1η Απριλίου, που ξεκίνησε το νέο ακαδημαϊκό έτος, ανήσυχοι οι ιάπωνες γονείς ρωτούσαν τις αρχές αν είναι ασφαλές να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να παίζουν στις σχολικές αυλές.
Οπως μεταδίδει το BBC, Ιάπωνες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αρκεί τα παιδιά να βρίσκονται έξω από τη ζώνη εκκένωσης των 30 χιλιομέτρων.
Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει, προς το παρόν, να διευρύνει την ακτίνα της ζώνης εκκένωσης της περιοχής, αλλά αυτή η απόφαση δεν είναι αμετάκλητη, δήλωσε ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Βιομηχανικής και Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας Κοϊχίρο Νακαμούρα, από τη Βιέννη τη Δευτέρα.
«Για την ώρα δεν πρόκειται να την επεκτείνουμε. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την απόφαση στο μέλλον» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Κοϊχίρο Νακαμούρα.
«Τεράστια πρόκληση» η κρίση στην Ιαπωνία, λέει ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ
Εν τω μεταξύ, η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη μεταφορά 11.500 τόνων μολυσμένου με ραδιενέργεια νερού στον ωκεανό, αφού απέτυχαν οι προσπάθειες των συνεργείων να σφραγίσουν με τσιμέντο και χημικά το ρήγμα στον αγωγό του αντιδραστήρα 2 από όπου σημειωνόταν διαρροή ραδιενεργού ύδατος στη θάλασσα.
Υπολογίζεται ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας σε αυτήν την ποσότητα που θα διοχετευθεί στον ωκεανό, υπερβαίνουν 100 φορές τα επιτρεπτά όρια. Η επιχείρηση της απελευθέρωσης των εμπλουτισμενων με ραδιενεργά κατάλοιπα τόνων ύδατος στον ωκεανό, ξεκίνησε τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τρίτης, με ευθύνη της διαχειρίστριας εταιρείας του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, της Tepco.
Η εταιρεία σχεδιάζει, επίσης, να αποζημιώσει τις τοπικές κυβερνήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν από τη ραδιενέργεια και τις εκκενώσεις μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα.
Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πόσες πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά θα αποζημιωθούν και ποιο θα είναι το ύψος της αποζημίωσης.