Ευρωπαϊκά όπλα στον Καντάφι

Οπλα και συστήματα τηλεπικοινωνίας τα οποία πούλησαν ευρωπαϊκές δυνάμεις στον Μουαμάρ Καντάφι τα τελευταία δυο χρόνια χρησιμοποιούνται τώρα από τους κυβερνητικούς εναντίον των εξεγερμένων, αποκαλύπτει το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Σουηδίας (SIPRI).

Οπλα και συστήματα τηλεπικοινωνίας τα οποία πούλησαν ευρωπαϊκές δυνάμεις στον Μουαμάρ Καντάφι τα τελευταία δύο χρόνια χρησιμοποιούνται τώρα από τους κυβερνητικούς εναντίον των εξεγερμένων, αποκαλύπτει το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Σουηδίας (SIPRI).

Η πλέον εντυπωσιακή περίπτωση είναι η «νέκρωση» των κινητών τηλεφώνων των αντικανταφικών στην περιοχή της Βεγγάζης, όταν ο κυβερνητικός στρατός ετοιμάζει επίθεση. Αυτό συνέβη τρεις φορές το τελευταίο 15θήμερο με συνέπεια να επικρατήσει χάος στους εξεγερμένους. Αποκαλύπτεται τώρα ότι η Γερμανία πούλησε στον Καντάφι ηλεκτρονικούς μηχανισμούς που νεκρώνουν τη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων σε ακτίνα ως και 30 χλμ. Σημειώνεται ότι αυτοί οι μηχανισμοί δεν περιλαμβάνονταν στους πίνακες του εμπάργκο όπλων της ΕΕ που ίσχυε ως το 2004 για την Λιβύη. Η Γερμανία έκτοτε κατέλαβε την τρίτη θέση, μετά την Βρετανία και την Ιταλία, στον εφοδιασμό και εκσυγχρονισμό του στρατού της Λιβύης.

Την πρώτη θέση στον εξοπλισμό της Λιβύης και με μεγάλη διαφορά από τους επόμενους κατέχει η Ιταλία. Στην τετραετία 2004-2009 εφοδίασε τον Καντάφι με οπλισμό 110 εκατ. ευρώ, κυρίως σε ελικόπτερα. Με την Βρετανία να του προσφέρει σε «ελκυστικές τιμές» δυο ελαφρά πολεμικά σκάφη συνολικού κόστους 66 εκατ.ευρώ και να συζητά – ακόμη και στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου όταν ήδη είχαν σημειωθεί επαναστατικές εκδηλώσεις στην Τυνησία και στην Αίγυπτο–για πολεμικές παραγγελίες ύψους 1.1 δις ευρώ οι ένοπλες δυνάμεις της Λιβύης επρόκειτο να γίνουν οι πλέον αξιόμαχες της Βόρειας Αφρικής. Η στρατιωτική ηγεσία της, η οποία αγόρασε το 2009 από τις γερμανικές πολεμικές βιομηχανίες οπλισμό 53 εκατ. ευρώ, ήταν έτοιμη να κλείσει παραγγελίες ύψους 450 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των μηχανοκίνητων της Λιβύης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk