Η φορμαλδεϋδη, η οποία είναι εξαιρετικά τοξική για τον άνθρωπο,μπορεί να βοήθησε στην δημιουργία της ζωής στη Γη. Αυτό προέκυψε από μια νέα έρευνα σχετικά με τις συνθήκες εμφάνισης της ζωής στον πλανήτη μας. Σύμφωνα με την έρευνα η φορμαλδεΰδη μπορεί να βοήθησε στην δημιουργία των οργανικών ενώσεων που αποτελούν τα δομικά υλικά της ζωής.

Τα οργανικά μόρια που περιέχουν άνθρακα και είναι η βάση όλων των μορφών ζωής στην Γη υπάρχουν σε στερεά μορφή σε αστεροειδείς και κομήτες. Οι επιστήμονες επί πολλά έτη προσπαθούν να ανακαλύψουν πως δημιουργήθηκαν αυτά τα «υλικά» χωρίς να έχουν μέχρι σήμερα βρει κάποια στοιχεία.
Η φορμαλδεΰδη που περιέχει άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο είναι ένα μόριο που βρίσκεται διάσπαρτο στο ηλιακό μας σύστημα. Επιστήμονες του Γεωφυσικού Εργαστηρίου του Ινστιτούτου Επιστημών Carnegie στην Ουάσιγκτον υποστηρίζουν ότι μπορεί τελικά η φορμαλδεΰδη να συμμετείχε στην δημιουργία αυτών των υλικών όταν το ηλιακό μας σύστημα ήταν ακόμη σε νηπιακό στάδιο ύπαρξης.

Το πείραμα
«Μπορεί να οφείλουμε την ύπαρξη μας στην διαστημική φορμαλδεΰδη γεγονός που θα μπορούσε κάποιος να το χαρακτηρίσει και ολίγον ειρωνικό με δεδομένο ότι η φορμαλδεΰδη αποτελεί δηλητήριο για την ζωή στην Γη» δήλωσε στον δικτυακό τόπο LiveScience. com ο Τζορτζ Κόντι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Οι ερευνητές μελέτησαν τα αρχαιότερα είδη μετεωριτών, τους επονομαζόμενους ανθρακούχους χονδρίτες, υπολείμματα των οποίων έχουν βρεθεί και στη Γη και για τους οποίους γνωρίζουμε ότι σχηματίστηκαν μαζί με τους πλανήτες πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Οι μετεωρίτες αυτοί περιείχαν τις οργανικές ενώσεις που θεωρούνται τα δομικά υλικά της ζωής. Οι ερευνητές προσπάθησαν να βρουν στοιχεία για την προέλευση αυτών των υλικών.

Θέλοντας να δοκιμάσουν αν η φορμαλδεΰδη μπορεί να έπαιξε ρόλο στην δημιουργία αυτών των οργανικών ενώσεων οι ερευνητές σχεδίασαν μια χημική αντίδραση η οποία θεωρητικώς θα οδηγούσε στην δημιουργία των δομικών υλικών της ζωής. Χρησιμοποίησαν την φορμαλδεΰδη ως αρχικό συστατικό της αντίδρασης και περίμεναν να δουν τα αποτέλεσματα της.

Όπως διαπίστωσαν οι οργανικές ενώσεις που δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο ήταν πανομοιότυπες με εκείνες που υπάρχουν στους ανθρακούχους χονδρίτες. Οι ερευνητές εκτιμούν πλέον βάσιμα ότι μια τέτοια χημική αντίδραση μπορεί να συνέβη και κατά την διάρκεια μορφοποίησης του ηλιακού μας συστήματος και έτσι να προέκυψαν τα υλικά που με την σειρά τους δημιούργησαν την ζωή.