Σε νέα υψηλά των τελευταίων δυόμιση ετών επίπεδα εκτινάχθηκαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στην αγορά του Λονδίνου, ενώ στην αγορά της Νέας Υόρκης οι τιμές του αργού παραμένουν σταθερές. Τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι «οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική αντιστάθμισαν τις αρνητικές για την πορεία των πετρελαϊκών τιμών επιπτώσεις που έχει η αναπάντεχη νέα αύξηση των κινεζικών επιτοκίων που ανακοίνωσε το Πεκίνο» (μείωση της ρευστότητας στην Κίνα σημαίνει φρένο στην ανάπτυξη άρα και στην πετρελαϊκή ζήτηση από τη μεγαλύτερη, πλέον, ενεργοβόρο χώρα στον κόσμο).

Στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Brent) εκτινάχθηκε σήμερα το απόγευμα μέχρι τα 122,71 δολάρια το βαρέλι, 1,65 δολάρια (1,35%) υψηλότερα από την χθεσινή τιμή κλεισίματος. Στη Νέα Υόρκη η τιμή του αργού είχε ενισχυθεί το πρωί οριακά στα 108,59 δολάρια το βάρελι, όμως το μεσημέρι είχε υποχωρήσει στα 108,47 δολάρια το βαρέλι, στο επίπεδο στο οποίο είχε κλείσει χθες το βράδυ η νεοϋορκέζικη αγορά.

Η διαφορά βεβαίως των 14 δολαρίων που παρατηρείται στις τιμές των δύο μεγαλυτέρων αγορών πετρελαίου στον κόσμο είναι ένα τελείως «αφύσικο» φαινόμενο πλην όμως ενδεικτικό των κερδοσκοπικών παιγνίων που διαδραματίζονται στην αγορά του Λονδίνου.

Εν τω μεταξύ, ενώ έγινε γνωστό σήμερα ότι ένα τάνκερ έχει προσεγγίσει έναν σταθμό ανεφοδιασμού κοντά στο ελεγχόμενο από τους εξεγερμένους Λίβυους Τομπρούκ – το BBC αναφέρει ότι θα είναι οι πρώτες εξαγωγές λιβυκού πετρελαίου τις τελευταίες σχεδόν τρεις εβδομάδες – έρευνα της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων Schork Group κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τιμή του πετρελαίου θα μειωθεί κατά 20 δολάρια το βαρέλι αν αποκλιμακωθούν οι εντάσεις στη Λιβύη και στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Οι ερευνητές αναφέρονται βεβαίως στην τιμή του αμερικανικού αργού στην αγορά της Νέας Υόρκης. Και παρά ταύτα, θεωρούν ότι το επίπεδο της τιμής (των 108 δολαρίων το βαρέλι) είναι απολύτως αδικαιολόγητο και εν πάση περιπτώσει προϊόν κερδοσκοπίας. «Τα αμερικανικά αποθέματα έχουν φθάσει και έχουν ξεπεράσει τα μέσα ιστορικά επίπεδα για την εποχή αυτή» (σ.σ. την άνοιξη πέφτει κατακόρυφα η πετρελαϊκή ζήτηση στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο λόγω βελτίωσης των καιρικών συνθηκών), αναφέρει η έκθεση της Schork Group.

Ο επικεφαλής της εταιρείας Στίβεν Σορκ εξήγησε: «Εχουμε μια κοινότητα hegde funds, μια κοινότητα της Wall Street, που έχει υπερβάλει με τα στοιχήματά της στην αύξηση των πετρελαϊκών τιμών. Οι κερδοσκόποι της Wall Street έχουν πλέον αποκτήσει περισσότερα βαρέλια ελαφρού αργού από όσα διαθέτει η αμερικανική κυβέρνηση στα Στρατηγικά της Αποθέματα. Επίσης κατέχει προθεσμιακά συμβόλαια βενζίνης που αντιστοιχούν σε διπλάσιο προϊόν από όσο διαθέτουν όλες οι δεξαμενές διανομής στο Λιμάνι της Νέας Υόρκης». Ε, φαντάζεται κανείς τι «πάρτι» γίνεται στην αγορά του Λονδίνου, όπου παραδοσιακά οι τιμές στα προθεσμιακά συμβόλαια του Brent υπολείπονται 1-2 δολάρια των τιμών στη νεοϋορκέζικη αγορά εμπορευμάτων.

Εν πάση περιπτώσει, η Schork Group προβλέπει πτώση της τιμής του αργού κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι το τρίτο τρίμηνο του έτους.