Η Moody’s υποβάθμισε την Πορτογαλία

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Πορτογαλίας σε «Βaa1» από «Α3» προχώρησε σήμερα, Τρίτη ο οίκος Moody’s, διατηρώντας την αξιολόγηση υπό αρνητική αναθεώρηση για περαιτέρω υποβάθμιση.

Στο επίπεδο Βaa1 από το Α3 υποτίμησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης την πιστοληπτική ικανότητα της Πορτογαλίας εντοπίζοντας τα προβλήματα της χώρας όχι μόνο στο δημοσιονομικό πλαίσιο αλλά και στην πολιτική σκηνή. Σε αντίστοιχη κίνηση είχε προχωρήσει την περασμένη εβδομάδα και ο οίκος Fitch ενώ και η Standard & Poor’s αξιολογεί τα χρεόγραφα της Λισαβόνας με μία μόλις βαθμίδα πάνω από τα λεγόμενα «σκουπίδια» (junk bonds).

Παρά το γεγονός ότι οι συνεχείς υποτιμήσεις έχουν αυξήσει υπερβολικά το κόστος δανεισμού της Πορτογαλίας στις αγορές (το επιτόκιο των 5ετών ομολόγων άγγιξε χθες το 10%), μόλις χθες ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες επέμεινε ότι η χώρα μπορεί να αποφύγει το εξωτερικό δάνειο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.

Το επόμενο κρίσιμο «ραντεβού» με τις διεθνείς χρηματαγορές είναι αύριο καθώς η Πορτογαλία θα αναζητήσει 2 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία