Η κρίση χρέους στο επίκεντρο του Eurogroup

Η κρίση χρέους που συνεχίζει να ταλαιπωρεί τις αδύναμες οικονομίες της Ευρωζώνης, με επίκεντρο αυτή την περίοδο την Πορτογαλία, η εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα και η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κυριαρχούν στην ατζέντα του άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) στα τέλη της εβδομάδας στη Βουδαπέστη.

Το θέμα της Πορτογαλίας επισκιάζει όλα τα υπόλοιπα, καθώς οι αγορές θεωρούν δεδομένη την προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Τη Δευτέρα, το spread των 10ετών πορτογαλικών ομολόγων με τα αντίστοιχα γερμανικά διευρύνθηκε στις 522 μονάδες βάσης, υψηλότερο επίπεδο από το 1999.

Το επιτόκιο στο 10ετές ομόλογο έχει ξεπεράσει εδώ και ένα μήνα το κρίσιμο όριο του 7% και πλέον κινείται σε επίπεδα άνω του 8% (8,85%), ενώ η απόδοση του 5ετούς ομολόγου εκτοξεύθηκε στο 9,91%.

Τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) δείχνουν ότι οι πιθανότητες χρεοκοπίας έχουν αυξηθεί στο 40% από 30% πριν από ένα μήνα.

Στο επίκεντρο του Eurogroup θα είναι ακόμα η αναθεώρηση του ελληνικού ελλείμματος του 2010 πάνω από το 10% του ΑΕΠ , καθώς και η πορεία εφαρμογής του Μνημονίου.

Τα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν από την Eurostat στις 26 του μηνός.

Ακόμα, οι υπουργοί θα συζητήσουν για τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης (EFSF), καθώς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου δεν έλαβε οριστικές αποφάσεις και τις μετέθεσε για τον Ιούνιο στη επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Βεβαίως, το θέμα που θα κυριαρχήσει στις συζητήσεις, εκτός από την Πορτογαλία, θα είναι η -πολύ πιθανή- αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,25% σε 1,25% την Πέμπτη 7 Απριλίου, καθώς στις αδύναμες χώρες της ευρωπεριφέρειας επικρατεί ανησυχία για την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Εντός του 2011, εκτιμάται ότι το βασικό επιτόκιο θα αυξηθεί ακόμα δύο φορές και θα διαμορφωθεί στο τέλος του έτους στο 1,75%.

Η επόμενη σύνοδος του Eurogroup είναι στις 16 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk