Ανοδικές πιέσεις στο κόστος δανεισμού του Δημοσίου

Η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,25% σε 1,25% την ερχόμενη Πέμπτη 7 Απριλίου θα επιβαρύνει το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, τόσο σε ό,τι αφορά τα δάνεια από τον μηχανισμό στήριξης, όσο και στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Την επόμενη Τρίτη, 12 Απριλίου, θα γίνει δημοπρασία εντόκων γραμματίων και οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα κινηθούν ανοδικά σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις.

Η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 0,25% σε 1,25% την ερχόμενη Πέμπτη 7 Απριλίου θα επιβαρύνει το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, τόσο σε ό,τι αφορά τα δάνεια από τον μηχανισμό στήριξης, όσο και στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.

Την επόμενη Τρίτη, 12 Απριλίου, θα γίνει δημοπρασία εντόκων γραμματίων και οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα κινηθούν ανοδικά σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις.

Τον Απρίλιο, το Δημόσιο θα αντλήσει κεφάλαια ύψους 3,6 δισ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση παλαιότερων τίλων που λήγουν.

Σνυνολικά, μέχρι το τέλος του 2011 θα αντληθούν κεφάλαια 15 δισ. ευρώ μέσω των εντόκων γραμματίων.

Η αύξηση του επιτοκίου της ΕΚΤ (αναμένονται άλλες δύο τουλάχιστον μέσα στο 2011) εξανεμίζει το όφελος από τη συμφωνία για μείωση του επιτοκίου στα δάνεια από τον μηχανισμό στήριξης, καθώς αυτά υπολογίζονται με βάση το Euribor.

Η Ελλάδα έχει λάβει κεφάλαια ύψους 53 δισ. ευρώ από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, θα αυξηθεί το επιτόκιο σε όσα ομόλογα έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο, η ονομαστική αξία των οποίων υπολογίζεται στα 100 δισ. ευρώ περίπου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk