Η ετυμηγορία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης το προσεχές φθινόπωρο επί της προσφυγής των Σκοπίων κατά της Ελλάδος διαμορφώνει ένα νέο άτυπο χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου η Αθήνα θα επιθυμούσε να βρεθεί επιτέλους λύση στη χρονίζουσα εκκρεμότητα της ονομασίας.

Αρμόδιες διπλωματικές πηγές εκφράζουν τις τελευταίες ημέρες την ικανοποίησή τους για την έκβαση της προφορικής διαδικασίας στη Χάγη, που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, με την παρουσίαση των θέσεων των δύο πλευρών. Ωστόσο, η ανησυχία δεν παύει να είναι παρούσα και η αισιοδοξία συγκρατημένη. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Γ. Παπανδρέου θα επιθυμούσαν την εξεύρεση μίας λύσης στο θέμα της ονομασίας ώστε ουσιαστικά να ακυρωθεί εν τοις πράγμασι η αβεβαιότητα ως προς την έκβαση της υπόθεσης και να αποφευχθούν εκπλήξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ακολούθησε στη Χάγη μία στρατηγική που είχε ως σκοπό να καταδείξει ότι το αντικείμενο της δίκης δεν αφορά μόνο στο στενό ερώτημα αν η Αθήνα παραβίασε το Αρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, ασκώντας όπως επιμένει η πΓΔΜ, βέτο στην ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Αρμόδιοι κύκλοι εξηγούν ότι το Αρθρο 11 δεν μπορεί να απομονωθεί από την υπόλοιπη συμφωνία, ότι τα Σκόπια έχουν επί σειρά ετών και πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου τον Απρίλιο του 2008 κατακρεουργήσει τη συμφωνία, καθώς και ότι η πολιτική διαδικασία για το ζήτημα της ονομασίας υπό τον ΟΗΕ συνδέεται άρρηκτα με την προσφυγή.

Οι ίδιοι κύκλοι επιμένουν ότι η όποια απόφαση δεν θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για το όνομα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ουδείς όμως μπορεί με ασφάλεια να αποκλείσει παράλληλες εξελίξεις μέχρι την έκδοση της ετυμηγορίας που ίσως μεταβάλουν τις ισορροπίες.

Σε αναζήτηση λύσης

Την ίδια στιγμή πάντως, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι παρασκηνιακές εντατικές συνομιλίες εξακολουθούν να βρίσκονται εν εξελίξει μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων. Και παρά τα κατά καιρούς λεγόμενα, αυτές διεξάγονται σε πολύ στενό κύκλο προσώπων και όχι απαραίτητα του υπουργείου Εξωτερικών. Τα πρόσωπα αυτά απολαμβάνουν της απολύτου εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και συνομιλούν με ανθρώπους που κινούνται στο στενό περιβάλλον του Νίκολα Γκρούεφσκι.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν την αμέριστη υποστήριξη της Ουάσιγκτον που εξακολουθεί να επιθυμεί λύση για να διασφαλιστεί ότι τα Σκόπια θα μείνουν σε σταθερή τροχιά πρρος τις ευρωατλαντικές δομές. Σύμφωνα δε με αρμοδίους κύκλους, το θέμα παρακολουθεί στενά στο Στέητ Ντιπάρτμεντ ένας άνθρωπος που έζησε από κοντά το καυτό παρασκήνιο που προηγήθηκε του Βουκουρεστίου. Αυτός δεν είναι άλλος από το άλλοτε νούμερο 2 της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ο Τόμας Κάντριμαν, σήμερα βοηθός υπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης.

Οπως είχε γίνει γνωστό πριν από μερικούς μήνες, στο τραπέζι είχε πέσει η πρόταση για τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη». Μάλιστα, τον Αύγουστο του 2010 εκφράζονταν ελπίδες ότι μία λύση ίσως να ήταν κοντά. Ωστόσο, παρά την εποικοδομητικότητα και ευελιξία που είχε επιδείξει η ελληνική κυβέρνηση, τα Σκόπια οπισθοχώρησαν. Και ο Νίκολα Γκρούεφσκι απέφυγε να μεταβεί τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Τούτη την περίοδο, η γκάμα των επιλογών εμφανίζεται διευρυμένη με περισσότερες επιλογές, όπως το «Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας».

Ο κ. Γκρούεφσκι πάντως παραμένει ο «άγνωστος Χ» στην εξίσωση αυτή. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός αναμένεται μάλιστα να παίξει ξανά το χαρτί των πρόωρων εκλογών, όπως έχει πράξει και άλλες φορές που βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο κ. Γκρούεφσκι αιφνιδιάζει δυσάρεστα τόσο την Αθήνα όσο και τους Αμερικανούς. Ο σκοπιανός πρωθυπουργός φέρεται να έγινε αποδέκτης ισχυρών πιέσεων τόσο από τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν όσο και τη Χίλαρι Κλίντον κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.