Μάχη διαρκείας στη Φουκουσίμα

Οι εργάτες των συνεργείων της εταιρείας ξεκίνησαν την Κυριακή να αναπτύσσουν χημικά πολυμερή υλικά στο σημείο της ρωγμής για να σταματήσουν τη διαρροή ραδιενεργού νερού από το ρήγμα εύρους 20 εκατοστών, στον τσιμεντένιο αγωγό του αντιδραστήρα 2.

Με υδατοστεγή υλικά θα προσπαθήσουν τα ιαπωνικά συνεργεία να σφραγίζουν τη ρωγμή στη μονάδα της Φουκουσίμα, από την οποία νερό μολυσμένο με ραδιενέργεια χύνεται στη θάλασσα, καθώς δεν έφεραν αποτελέσματα οι απόπειρες να σφραγιστεί με τσιμέντο. Το Τόκιο φοβάται πως οι επιχειρήσεις στην πυρηνική μονάδα θα είναι «μάχη διαρκείας».

Οι εργάτες των συνεργείων της εταιρείας ξεκίνησαν την Κυριακή να αναπτύσσουν χημικά πολυμερή υλικά στο σημείο της ρωγμής για να σταματήσουν τη διαρροή ραδιενεργού νερού από το ρήγμα εύρους 20 εκατοστών, στον τσιμεντένιο αγωγό του αντιδραστήρα 2.

Νέες μετρήσεις από την κρατική επιτροπή επιστημόνων, έδειξε ότι τα επίπεδα ραδιενεργού ιωδίου-131, που ανιχνεύθηκε στο θαλασσινό νερό σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, είναι τουλάχιστον διπλάσια από τα ανώτατα επιτρεπτά όρια.

Σύμβουλος του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Κάν παραδέχτηκε στην ιαπωνική τηλεόραση πως θα χρειαστεί καιριός για να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας από τους αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταϊίτσι. Ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Γκόσι Χοσόν, δήλωσε πως θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να σταματήσει η διαρροή ραδιενέργειας και πρόσθεσε πως «η μεγαλύτερη πρόκληση αφορά τους περίπου 10.000 ράβδους πυρηνικών καυσίμων, η επεξεργασία των οποίων θα διαρκέσει πολύ».

Μια πλωτή εξέδρα, διαστάσεων 136 επί 46 μέτρα, αναμένεται τις επόμενες ημέρες στη θαλάσσια περιοχή απέναντι στο εργοστάσιο. Οι δεξαμενές της (χωρητικότητας 10.000 τόνων) θα απορροφήσουν το μολυσμένο νερό από τους αντιδραστήρες. Δύο πλοία του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού μεταφέρουν νερό που διοχετεύεται στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων και στις δεξαμενές χρησιμοποιημένων καυσίμων. Σύμφωνα με την εφημερίδα Yomiuri Shimbun, 550 τόνοι νερού καταναλώνονται κάθε ημέρα στους αντιδραστήρες.

Στη βορειοανατολική Ιαπωνία, που καταστράφηκε από τον σεισμό και το τσουνάμι, περίπου 25.000 ιάπωνες και αμερικανοί στρατιώτες συνεχίζουν για τρίτη ημέρα στις έρευνες για τον εντοπισμό θυμάτων της καταστροφής. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 12.000 και οι αγνοούμενοι υπολογίζονται στους 15.472, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η κατασκευή των κτιρίων του εργοστασίου της Φουκουσίμα, 250 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο, ήταν τέτοια που του επέτρεπε να αντέξει παλιρροϊκά κύματα ύψους ως 6 μέτρα, αλλά όχι και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου που έφτασε τα 14 μέτρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk