Την περίοδο 2003-2008, δηλαδή τη χρυσή εποχή του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, δεν δανείστηκαν μόνο οι ιδιώτες αλλά και οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο εταιρείες καθώς υπερδιπλασίασαν τα τραπεζικά τους χρέη από τα 19,85 δισ. ευρώ στα 43,91 δισ. ευρώ, μια τάση η οποία συγκρατήθηκε το 2009 στα 41,73 δισ. ευρώ καθώς έκλειναν οι στρόφιγγες της ρευστότητας.
Ενώ στο εννεάμηνο του 2010 ο τραπεζικός δανεισμός ενισχύθηκε στα 43,57 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2010 περιορίστηκε σε 41,24 δισ. ευρώ καθώς οι τράπεζες δύσκολα δίνουν πλέον νέα δάνεια, περιοριζόμενες μάλλον σε αναδιάρθρωση των παλαιών. Οι περισσότερες εταιρείες εξάλλου επέλεξαν το 2010 να μειώσουν τα διαθέσιμά τους χρηματοδοτώντας τις δραστηριότητές τους αφού η πρόσβαση για δανεισμό ήταν δυσχερής. Δεδομένου ωστόσο ότι πληθαίνει επικίνδυνα ο αριθμός των εταιρειών που βρίσκονται πολύ κοντά στα όρια των κεφαλαίων που χρήζουν ενίσχυσης, σε μια αγορά όπου οι πωλήσεις πιέζονται, η αύξηση του καθαρού δανεισμού και η επιδείνωση της καθαρής θέσης αρκετών εισηγμένων συνεχίζουν μάλλον να προβληματίζουν.
Αν και η κοινή συνισταμένη των προβλέψεων των αναλυτών για την κερδοφορία των επιχειρήσεων ιστορικά αποκλίνει (ανοδικά) σε σχέση με το πραγματικό αποτέλεσμα, εν τούτοις, βάσει των τελευταίων στοιχείων της Τhomson Financial, ο ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή των εταιρειών παγκοσμίως αναμένεται έπειτα από μια άνοδο 35,5% το 2010 να επιβραδυνθεί στο 14,7% το 2011. Επίσης, ύστερα από τη μεγάλη καθίζηση στα εταιρικά κέρδη στην Ελλάδα κατά το 2010, εκτιμάται ότι οι εταιρείες μεγάλης κεφαλαιοποίησης που απαρτίζουν τον ελληνικό δείκτη ΜSCΙ Greece αναμένεται να σημειώσουν μέση άνοδο κερδών κατά 17% το 2011, την ώρα πάντως που ως τώρα οι προβλέψεις για το εύρος της ύφεσης (-3,5% εφέτος) παραπέμπουν σε ένα μάλλον δύσκολο περιβάλλον.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ