Στις 4/4
ΜΟΥΣΙΚΗ
Αντονάτσι στο Μέγαρο


«Ηχοι της Μπελ Επόκ» είναι ο τίτλος του ρεσιτάλ τραγουδιού που δίνει η διάσημη ιταλίδα λυρική τραγουδίστρια Αννα Κατερίνα Αντονάτσι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.Με τη συνοδεία του πιανίστα Ντόναλντ Σούλτσεν,το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει έργα των Φορέ, Χαν, Τόστι, Τσιμάρα, Ρεσπίγκι, Τσαντονάι κ.ά.Στις 4/4,στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Ωρα έναρξης: 20.30. Πληροφορίες – εισιτήρια στο τηλ.210 7282.333.

Στις 4, 5, & 6/4
ΣΥΝΑΥΛΙΑ
Απαγορεύεται το κάπνισμα


Ο Εμίρ Κουστουρίτσα και οι Νo Smoking Οrchestra εμφανίζονται τη Δευτέρα 4 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και την Τρίτη 5 και Τετάρτη 6 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.Τιμές εισιτηρίων: από 20 ως 70 ευρώ.Προπώληση εισιτηρίων: Αθήνα,ταμεία Μεγάρου Μουσικής και Ομήρου 8,τηλ.2107283.333, Θεσσαλονίκη, ταμεία Μεγάρου Μουσικής και πλ.Αριστοτέλους,τηλ.2310 895.939.

ΟΠΕΡΑ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Με έμπνευση από τη φύση

Μουσική βραδιά με συνθέσεις εμπνευσμένες από τη φύση διοργανώνει ο Ελληνογαλλικός Σύνδεσμος στις 6/4 στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» (πλατεία Καρύτση 8). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Σούμπερτ, Σεν Σανς, Πουλένκ, Μασνέ, Κόρσακοφ, Μουτσόπουλου, Τενίδη κ.ά. Ερμηνεύουν η Μάρθα Αράπη (υψίφωνος), η Ειρήνη Νομικού (υψίφωνος), ο Κώστας Σίσκος (κόρνο) και ο Γιάννης Τσανακαλιώτης (πιάνο). Στις 20.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΘΕΑΤΡΟ
Η «Κατσαρίδα» στο Badminton

Η «Κατσαρίδα» του Βασίλη Μαυρογεωργίου και του Κώστα Γάκη ολοκληρώνει τη θεατρική πορεία της με τέσσερις βραδιές στο θέατρο Βadminton – επιστρέφοντας στην πρώτη διανομή, με τους δύο δημιουργούς να μοιράζονται τους ρόλους. Εξι χρόνια μετά την πρώτη παράσταση στο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου και με τρεις διαφορετικές διανομές, το «ντανταϊστικό μιούζικαλ δρόμου», ύστερα από περιοδείες ανά την Ελλάδα, κατεβάζει την αυλαία του. Από την Πέμπτη 7 Απριλίου και ως την Κυριακή 10/4. Στις 21.00.

«Η μητέρα του σκύλου»

Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι που εκδόθηκε το 1990 και έχει ήδη μεταφρασθεί σε 13 γλώσσες, η «Μητέρα του σκύλου» ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο, σε δραματουργική προσαρμογή και σκηνοθεσία του Νικίτα Μιλιβόγεβιτς. Σκηνογραφία Κένυ Μακ Λέλαν. Με τη Θέμιδα Μπαζάκα και τους Θεοδώρα Τζήμου, Υβόννη Μαλτέζου, Αντώνη Φραγκάκη, Θεμιστοκλή Πάνου, Κώστα Βασαρδάνη, Ηρώ Μπέζου, Βασίλη Καραμπούλα, Αγγελική Δημητρακοπούλου. Πρεμιέρα την Πέμπτη, στη Νέα Σκηνή, στις 21.00.

Η Μίνα Αδαμάκη σκηνοθετεί

Τη «Δεσποινίδα Τζούλι», το έργο του Αύγουστου Στρίντμπεργκ στη διασκευή του Πάτρικ Μάρμπερ, μετέφρασε και σκηνοθετεί η Μίνα Αδαμάκη στο θέατρο Τόπος Αλλού- η ίδια ανέλαβε το σκηνικό και τη μουσική επιμέλεια. Κοστούμια Μίκα Πανάγου, φωτισμοί Κατερίνα Μαραγκουδάκη. Με τη Μαρία Σολωμού, τον Μάξιμο Μουμούρη και τη Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου στους ρόλους της Τζούλι, του Τζον και της Χριστίνας, αντιστοίχως. Πρεμιέρα την Παρασκευή στην Κεντρική Σκηνή, στις 21.00.

«Οσάμα…» στο Beton

Ο Πέρης Μιχαηλίδης σκηνοθετεί το έργο του Ντένις Κέλι «Οσάμα ο ήρωας», που ανεβαίνει σε μετάφραση Χριστίνας Μπάμπου-Παγουρέλη με τους Μίλτο Σαμαρά, Κατερίνα Δασκαλάκη, Τάσο Λαμάκη, Τιμόθεο Μπαρνιαδάκη και Νικολίτσα Αγγελοπούλου. Πρεμιέρα την Παρασκευή στο θέατρο Βeton 7, στις 21.30. Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Η…ανακάλυψη της Αμερικής

Το έργο της Χρύσας Σπηλιώτη «Ποιος ανακάλυψε την Αμερική» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Παύλου Δανελάτου με την Παυλίνα Χαρέλα και τη Νάντια Δαλκυριάδου, στο θέατρο Σοφούλη στη Θεσσαλονίκη. Η πρεμιέρα δίνει σήμερα (3/4) στις 18.00.

«Ντε Σαντ.Στη Ζυστίν…»

Σε κείμενο και σκηνοθεσία Τσεζάρις Γκραουζίνις παρουσιάζεται η μαύρη κωμωδία «Ντε Σαντ. Στη Ζυστίν…» που κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Φούρνος, με τη Μάρω Παπαδοπούλου. Η μετάφραση είναι της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου. Κατάλληλο από 17 ετών. Τον Απρίλιο κάθε Δευτέρα και Τρίτη. Τον Μάιο κάθε Τρίτη και Σάββατο. Στις 21.00.

Μεταμεσονύκτια «Ευγένα»

Από την ομάδα Οby Οh! παρουσιάζεται η «Ευγένα» του Θεόδωρου Μοντσελέζε, σε σκηνοθεσία Μαγδαληνής Σαββίδου. Με τους Λίνα Καλπαζίδου, Χαρά Κασαράκη, Μαργαρίτα Σταυροπούλου και Θωμά Φανουράκη. Κάθε Πέμπτη τα μεσάνυχτα, ως τις 12 Απριλίου.

Μονόλογοι αιδοίου

Η καλλιτεχνική ομάδα «Τάνα» δίνει τρεις παραστάσεις με τους «Μονολόγους αιδοίου» της Ιβ Ενσλερ σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Αγάθης Δαρλάση. Συμμετέχουν ηθοποιοί που προέρχονται από διαφορετικές χώρες και μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Τη Δευτέρα και ως τις 18 Απριλίου, στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, στις 21.00.

Σολομώντεια λύση…στη Βέροια

Ολοκληρώνεται σήμερα (3/4) ο κύκλος των παραστάσεων του έργου «Σολομώντεια λύση» του Γιάννη Καλατζόπουλου που σκηνοθετεί ο Οδυσσέας Γωνιάδης στον Χώρο Τέχνης της Βέροιας. Με τους Θόδωρο Παπαδόπουλο, Βιβή Νικοπούλου, Κωνσταντίνο Γιωτόπουλο κ.ά. Στις 11.00.

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Γαλλοφωνία στην Ελλάδα

Συνεχίζεται ως την Παρασκευή 8 Απριλίου το 12ο φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιείται στις αίθουσες Αττικόν (Σταδίου), Απόλλων (Σταδίου), Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Γκάζι) και Αuditorium Γαλλικού Ινστιτούτου (Σίνα). Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής 8 Απριλίου στο Αττικόν με την προβολή της ταινίας «Ξεχωριστό καλοκαίρι», παρουσία των συντελεστών της. Οι ταινίες του φεστιβάλ θα παιχθούν στο Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης (πλ. Αριστοτέλους) από την Πέμπτη 7 ως την Τρίτη 12 Απριλίου.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Πηλός και μέταλλο

Γλυπτά μικρών και μεγάλων διαστάσεων από πηλό και μέταλλο. Πληθωρικές γυναικείες φιγούρες- άλλοτε ανακεκλιμένες και άλλοτε σε όρθιες και ραδινές στάσεις. Αυτές είναι οι δημιουργίες που κυριαρχούν στην έκθεση κεραμικής και γλυπτικής της Ασπας Παπαλεξανδρή που συνεχίζεται ως την Τετάρτη 27 Απριλίου στην γκαλερί Σκουφά (Σκουφά 4, Κολωνάκι, τηλ. 210 3643.025). Η δουλειά της καλλιτέχνιδος με κύριο χαρακτηριστικό το χρώμα εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου. Περισσότερες πληροφορίες: www.skoufagallery.gr.

Χαρακτική και οξυγραφία

Εργα χαρακτικής και συγκεκριμένα οξυγραφίες παρουσιάζει ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης στην έκθεσή του, στον Χώρο Τέχνης «24» (Σπευσίππου 38, Κολωνάκι, τηλ. 210 7217.897). Η έκθεση του νεαρού καλλιτέχνη, σπουδαστή της ΑΣΚΤ, που έχει κύριο χαρακτηριστικό την κριτική και σαρκαστική ματιά στον κόσμο, εγκαινιάζεται την Τρίτη 5 Απριλίου (ώρα 7.30 μ.μ.) και θα διαρκέσει ως το Σάββατο 7 Μαΐου.

Κίνα των περασμένων αιώνων

Την εικαστική ματιά της στην καθημερινή ζωή της Κίνας από τα τέλη του 19ου ως τα μέσα του 20ού αιώνα καταθέτει η ζωγράφος Γιώτα Βόγκλη στην ατομική έκθεση έργων της με τίτλο Ρost Cards που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 6 Απριλίου (ώρα 8.00 μ.μ.) στην αίθουσα τέχνης Γαία (Αλκιβιάδου 103, Πειραιάς). Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, που ολοκληρώνεται την Παρασκευή 6 Μαΐου, θα προβάλλονται σε οθόνη οι αυθεντικές φωτογραφίες από την έρευνα της Γιώτας Βόγκλη σε ιδιωτικά και δημόσια αρχεία.

Εκθεση μνήμης

Εργα των Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Γ. Τσαρούχη, Α. Φασιανού, Β. Σπεράντζα, Π. Πρέκα, Ν. Στεφάνου, Π. Τέτση, Φ. Πατρικαλάκι, Σπ. Βασιλείου, Δ. Μυταρά, Θ. Παπαγιάννη, Γ. Παρμακέλη, Δ. Αρμακόλα, Χ. Λάμπερτ και Κ. Ράμμου παρουσιάζονται σε μια ομαδική έκθεση μνήμης της Ελληνογερμανικής Αγωγής (οδός Δημητρίου Παναγέα, Παλλήνη Αττικής, τηλ. 210 8176.700). Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε την περασμένη Δευτέρα, θα διαρκέσει ως την Τετάρτη 6 Απριλίου σε επιμέλεια της κριτικού και ιστορικού τέχνης Αθηνάς Σχινά.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ