Την απόφασή του να μην διεκδικήσει εκ νέου την πρωθυπουργία για λογαριασμό των Ισπανών Σοσιαλιστών (PSOE) στις εκλογές του 2012 ανακοίνωσε ο Χοσέ Θαπατέρο.

Με την ανακοίνωσή του αυτή ο ισπανός πρωθυπουργός έβαλε τέλος στα σενάρια για το τι πρόκειται να πράξει, ανοίγοντας το δρόμο για τη διαδοχή του.

Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, δείχνουν ότι οι Σοσιαλιστές – όποιος και να είναι ο επικεφαλής τους – θα χάσουν τις επόμενες εκλογές με μεγάλη διαφορά από το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) υπό τον Μαριάνο Ραχόι.

Το πρόσωπο που μοιάζει ικανό να αλλάξει τα δεδομένα είναι ο νυν υπουργός Εσωτερικών και αντιπρόεδρος Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα.

Αποτελεσματικός ρήτορας και πρώην αθλητής (έχει καλύψει τα 100 μέτρα σε χρόνο 10,9 δευτερολέπτων), ο Ρουμπαλκάμπα είναι ένας 59χρονος καθηγητής Χημείας που ασχολείται με την πολιτική εδώ και 30 χρόνια.

Στα 40 του ήταν ήδη βασικό στέλεχος της κυβέρνησης του Φελίπε Γκονθάλεθ, στη συνέχεια έγινε έμπιστος σύμβουλος του Χοακίν Αλμούνια, για να αναλάβει επί Θαπατέρο το πιο δύσκολο έργο απ’ όλα: τις διαπραγματεύσεις με την ΕΤΑ.

Ο Χοσέ Θαπατέρο ήλθε στην εξουσία λίγες μέρες μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση της Αλ Κάιντα στους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Μαδρίτης.

Στις εκλογές εκείνες του Μαρτίου του 2004 όλα έδειχναν ότι οι συντηρητικοί του Λαϊκού Κόμματος θα πετύχαιναν άνετη νίκη με νέο αρχηγό τον Μαριάνο Ραχόι.

Ωστόσο, ο «άτσαλος» τρόπος που χειρίστηκαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις και η προσπάθειά τους να επιρρίψουν την ευθύνη στην ΕΤΑ τούς κόστισε ακριβά και οι Σοσιαλιστές ήλθαν και πάλι στην εξουσία.

Στην πρώτη του τετραετία, ο Χοσέ Θαπατέρο άλλαξε ριζικά τα πολιτικά δεδομένα στην Ισπανία με τολμηρές μεταρρυθμίσεις, τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικές.

Η νίκη του στις εκλογές του 2008 ήταν άνετη, ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν ριζικά με την οικονομική κρίση και την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων στην Ισπανία.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο «εφιάλτης» της ανεργίας επέστρεψε -πάνω από 20% πλέον- ενώ τα «πακέτα» μέτρων για την αντιμετώπιση του ελλείμματος, έπληξαν καθοριστικά την εικόνα, τόσο του «μεταρρυθμιστή» Θαπατέρο, όσο και της κυβέρνησής του.

Σχεδόν ολόκληρη η κοινωνική πολιτική του Θαπατέρο έχει κατεδαφιστεί από τον οικονομικό σεισμό: τέρμα τα 400 ευρώ στους ανέργους μακράς διαρκείας, τέρμα και τα 2.500 ευρώ στις γυναίκες που τεκνοποιούν…