«Εισαγόμενο τρομοκρατικό χτύπημα» χαρακτηρίζει η Αντιτρομοκρατική το παγιδευμένο με εκρηκτικά δέμα που εξουδετερώθηκε την Πέμπτη στις φυλακές Κορυδαλλού, «δείχνοντας», μάλιστα, αναρχική οργάνωση της Ιταλίας.

«Πρόκειται για δέµα – βόµβα που έχει ακριβώς την ίδια συνδεσµολογία µε τον αυτοσχέδιο εκρηκτικό µηχανισµό που στάλθηκε στην ελληνική πρεσβεία της Ρώµης στις 27 ?εκεµβρίου 2010», λέει στα «Νέα» ανώτερος αξιωµατικός της ΕΛ.ΑΣ.

Την ευθύνη για την αποστολή εκείνου του µηχανισµού την είχε αναλάβει η αναρχική ιταλική οργάνωση FAI – Άτυπη Αναρχική Οµοσπονδία – Επαναστατικός Πυρήνας Λάµπρος Φούντας και όπως σηµείωναν στην προκήρυξη της οργάνωσης «επιτιθέµεθα και πάλι και το πράττουµε, απαντώντας στην έκκληση των Ελλήνων συντρόφων της “Συνωµοσίας Πυρήνων της Φωτιάς”».

Η Αντιτροµοκρατική εκτιµά πως πίσω από το νέο χτύπηµα κρύβεται η ίδια οργάνωση. Αυτή τη φορά, σύµφωνα µε τις ίδιες εκτιµήσεις το χτύπηµα θα συνδεόταν µε τις πρόσφατες συλλήψεις κατηγορουµένων ως µελών της Συνωµοσίας Πυρήνων της Φωτιάς.

Ο φάκελος εντοπίστηκε λίγο μετά τις 13.30 την Πέμπτη και επειδή κρίθηκε ύποπτος κλήθηκαν αμέσως πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ.

Ο μηχανισμός ήταν μέσα σε κασετίνα και φάκελο, ενώ σχετικά με την συνδεσμολογία, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελούνταν από μαύρη πυρίτιδα, μπαταρία των εννέα βόλτ, μικρές βίδες και μανταλάκι.

Πάνω στο φάκελο υπήρχαν ιταλικά γραμματόσημα και αναγράφονταν με λατινικούς χαρακτήρες στη θέση του αποστολέα μια διεύθυνση από την Ιταλία και στον παραλήπτη το όνομα του διευθυντή των φυλακών και η διεύθυνση του σωφρονιστικού καταστήματος.

«Ήταν µια βόµβα που θα µπορούσε να προκαλέσει ακόµη και θανάσιµο τραυµατισµό αν το άτοµο που την άνοιγε βρισκόταν σε µικρή απόσταση από αυτήν. Το σίγουρο είναι πως θα προκαλούσε σοβαρό τραυµατισµό», λέει µέλος της οµάδας πυροτεχνουργών.