Τράπεζες – προτείνουν μειώσεις μισθών έως 10%

Μείωση των βασικών αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων που φθάνει το 8% έως 10%, πρότειναν οι διοικήσεις των τραπεζών στη σημερινή συνάντησή τους με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, για τη νέα κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων. Η πρόταση προβλέπει την μείωση κατά 5% κλιμάκια του βασικού μισθού, μείωση του επιδόματος πολυετίας (σήμερα είναι 1,85% για κάθε έτος) και αλλαγή του τρόπου καταβολής του. Και αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου ανά τριετία, αντί κάθε έτος που ισχύει σήμερα.

Μείωση των βασικών αποδοχών των τραπεζοϋπαλλήλων που φθάνει το 8% έως 10%, πρότειναν οι διοικήσεις των τραπεζών στη σημερινή συνάντησή τους με το προεδρείο της ΟΤΟΕ, για τη νέα κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η πρόταση προβλέπει την μείωση κατά 5% κλιμάκια του βασικού μισθού, μείωση του επιδόματος πολυετίας (σήμερα είναι 1,85% για κάθε έτος) και αλλαγή του τρόπου καταβολής του. Και αλλαγή μισθολογικού κλιμακίου ανά τριετία, αντί κάθε έτος που ισχύει σήμερα.

Η εφαρμογή των ρυθμίσεων αυτών επιφέρει – κατά την ΟΤΟΕ – μείωση στις τελικές αποδοχές, που ξεπερνά το 10%, καθώς επι των βασικών αποδοχών υπολογίζονται διάφορα επιδόματα των υπαλλήλων (οικογενειακά κλπ.).

Στην διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι των τραπεζών ζήτησαν την παραπάνω μείωση των βασικών αποδοχών επικαλούμενοι τις ανάγκες των τραπεζών στην σημερινή συγκυρία καθώς και τις επιταγές του τρίτου επικαιροποιημένου μνημονίου.

Η ΟΤΟΕ αντέτεινε πως αφήνονται σχεδόν ανέπαφες οι μονομερείς παροχές και τα μπόνους που χορηγούνται στα στελέχη και στους συμβούλους των τραπεζών, που ανέρχονται σε 450 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. «Οι παροχές αυτές έχουν μειωθεί ελάχιστα», σημειώνει η οργάνωση

Η ΟΤΟΕ απέρριψε την πρόταση των τραπεζών την οποία χαρακτήρισε προκλητική και επικίνδυνη και επανέλαβε την δική της πρόταση για την υιοθέτηση ρήτρας που θα προστατεύει την απασχόληση στις τράπεζες, ενόψει συγχωνεύσεων.

Η οργάνωση είναι διατεθειμένη να δεχθεί μηδενικές αυξήσεις εάν υπάρξει σαφής δέσμευση ότι δεν θα μειωθεί το προσωπικό των τραπεζών.
.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να μην διακοπεί ο διάλογος. Η διοίκηση της οργάνωσης θα συνεδριάσει εντός των επομένων ημερών, προκειμένου να διατυπώσει την επίσημη απάντησή της στις τράπεζες, ενώ η επόμενη συνάντηση των δύο μερών προσδιορίζεται εντός δέκα ημερών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk