Τα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έφθασαν τα 4,6 δισ. ευρώ στο τέλος Ιανουαρίου του 2011 σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης και των ληξιπρόθεσμων οφειλών Υπουργείων, Περιφερειών και ΝΠΔΔ που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών το απόγευμα της Παρασκευής.

Κρίσιμη σημασία έχουν ωστόσο τα χρέη της Γενικής Κυβέρνησης ως το τέλος του 2010, τα οποία φθάνουν τα 5,8 δισ. ευρώ και συνυπολογίζονται για τον τελικό καθορισμό του ελλείμματος του 2010.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) θα ανακοινώσει στις 26 Απριλίου ότι το έλλειμμα του 2010 ήταν υψηλότερο από το 9,4% του ΑΕΠ που υπολόγιζε η ελληνική κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό του 2011. Το πιο πιθανό είναι ότι το έλλειμμα θα «κλείσει» στην περιοχή του 10% του ΑΕΠ.

Η απόκλιση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης είχαν μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες οφειλές από αυτές που ήταν σε θέση να γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών, διότι δεν έστειλαν εγκαίρως τα στοιχεία στην Πλατεία Συντάγματος.

Ως το τέλος Δεκεμβρίου 2010, στοιχεία είχαν στείλει οι 1227 από τους 1601 φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ, Νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία κλπ.), ενώ ως την 31η Ιανουαρίου 2011 είχαν στείλει στοιχεία 684 φορείς επί συνόλου 892. Ο αριθμός των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης είναι μειωμένος σε 892 από 1601, από 1/1/2011, λόγω της μείωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης από 1034 σε 325 με την εφαρμογή του «Καλλικράτη».

Πρόστιμα και κόψιμο επιχορήγησης σε όσους καθυστερούν

Για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, ο υπουργός Οικονομικών κ Γ. Παπακωνσταντίνου υπέγραψε προ ολίγων ημερών απόφαση η οποία ορίζει ότι οι φορείς του Δημοσίου θα πρέπει μέσα σε 12 ημέρες από τη λήξη του μήνα να ενημερώνουν το Υπουργείο για τα οικονομικά τους στοιχεία.

Σε αντίθετη περίπτωση, μετά από 15 ημέρες θα ζητούνται έγγραφες εξηγήσεις από τον πρόεδρο ή τον γενικό διευθυντή του υπεύθυνου φορέα. Μετά την παρέλευση και της προθεσμίας αυτής επιβάλλεται πρόστιμο στον πρόεδρο ή το γενικό διευθυντή, ίσο με 1/25 του μηνιαίου μισθού ή της συνολικής αποζημίωσής τους για κάθε επιπλέον ημέρα καθυστέρησης.

Παράλληλα, οι φορείς που δεν θα έχουν υποβάλει τα προβλεπόμενα στοιχεία δεν θα επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Εάν περάσει ένας μήνας από τη λήξη της προθεσμίας, το υπουργείο Οικονομικών θα δεσμεύει τυχόν έσοδα του φορέα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή τον Τακτικό Προϋπολογισμό σε ποσοστό 50% του ετήσιου προβλεπόμενου ποσού μέχρι να υποβληθούν τα απαιτούμενα στοιχεία.

Η λίστα με τους «απείθαρχους»

Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε επίσης στη δημοσιότητα κατάσταση των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που δεν έστειλαν στοιχεία μηνός Φεβρουαρίου σε μια προσπάθεια να πιέσει τους «απείθαρχους» φορείς που δεν ενημέρωσαν την κεντρική διοίκηση.

Δείτε ολόκληρη τη λίστα